Breaking News

Senator PSD, Titus Corlățean, reacție dură vizavi de faptul că ministrul Sănătății știa de apariția valului 4 al pandemiei de COVID-19, dar nu a luat nicio măsură :”Este o profundă atitudine iresponsabilă criminală”

Oct 18, 2021

Ministerul Sănătății știa încă din luna iulie faptul că România se va confrunta cu valul  patru al pandemiei de COVID-19 și nu a luat nicio măsură.

Același minister a primit nenumărate avertismente și informări de la Institutul Național de Sănătate Publică -INSP- și Organizația Mondială a Sănătății- OMS-  asupra evoluției infectărilor cu SarsCov-2, dar și recomandări pentru măsurile ce trebuie luate și pentru pregătirea sistemului medical. Chiar și așa, nimănui nu i-a păsat.

În aceste momente, România se confruntă cu o situație dramatică. Asistăm zilnic la sute de decese cauzate de noul coronavirus, la mii de cazuri de infectări, la faptul că unitățile sanitare sunt supraaglomerate, iar persoanalul medical copleșit de gravitatea situației.

Un prim pas al acestui dezastru îl reprezintă faptul că fostul ministru, Ioana Mihăilă a ratat achiziția de teste COVID-19 în valoare de 4,7 milioane de euro, aprobați și puși la dispoziție de Comisia Europeană. Banii ar fi putut fi folosiți pentru testarea pe scară largă, pentru identificarea și izolarea din timp a persoanelor infectate, potrivit specialiștilor în sănătate.

“Când ai aceste date și nu faci nimic acest lucru este foarte ușor de calificat, este o profundă atitudine iresponsabilă criminală.”, este reacția senatorului PSD, Titus Corlățean vizavi de acest subiect.

Totodată, parlamentarul social democrat critică aspu modul în care ultimii doi miniștrii ai Sănătății, miniștrii din partea USR-PLUS au gestionat criza sanitară pe care o traveresează țara noastră.

“Într-un stat democratic de tip occidental, decidentul politic, dacă are pregătirea de a conduce, are nevoie de informații în timp util pentru a lua decizia rapidă și eficientă pentru a combate o criză. În clipa în care ai avertizările, informațiile de la structurile statale, indiferent cum se numesc ele, așa cum Iohannis a avut din decembrie 2019, informările la acel mai înalt nivel cu privire la ce va fi să fie și nu a făcut nimc.

Această persoană, (n.r. Ioana Mihăilă) care mâine pretinde că vrea să vină la Parlament, la audieri, la Ministerul Sănătății…. când ai aceste date și nu faci nimic acest lucru este foarte ușor de calificat, este o profundă atitudine iresponsabilă criminală. Criminală este un cuvânt corect pentru că atunci când ai evaluările, ai estimările foarte clare și nu faci nimic ești răspunzător pentru tot ceea ce a urmat. Să fie lucrurile foarte clare, noi am spus-o în dezbaterea parlamentară la moțiunea de cenzură, responsabilitatea principală o au cei care au condus ministerul Sănătății, și aici USR-PLUS au dat cei doi miniștrii și toate echipele lor care au căpușat instuțiile statului, dar responsabilitatea este, per ansamblu, și a Guvernului. Noi am dat jos acest Guvern pentru că nu a luat nicio măsură pentru a pregăti valul 4, pentru că a făcut achiziții de 200 de milioane de euro anul trecut, sute de ventilatoare care au stat în depozitele Unifarm și au fost nefolosite în timp ce oamenii mureau ….și în condițiile în care, iată, se publică în Monitorul Oficial, un protocol nou medical, care include noile medicamente, etapele, ce trebuie să facă…. Aceste medicamente erau la fel de valoroase și valabile și în iunie, și în iulie, și în august și în septembrie, și nu au făcut absolut nimic. Ei sunt responsabili pentru ceea ce se întâmplă acum, apropo de valul acesta de îmbolnăviri și de decese.

Pe previziuni, în 15 septembrie, când era cifra cea mai înaltă ca previziune, era 1600 de cazuri, iar în aceste zile cifra de îmbolnăviri pe zi raportată a fost undeva între 10 mii și 11 mii de cazuri… Și tu nu faci nimic când ai informațiile, ai previziunile, ai pârghiile și ai și banii”, adaugă senatorul Titus Corlățean.

Flash, Politică

Despre autor

Informatie in curs de actualizare