Noapte
Zi
2 November 2021
6 mins read

CJD și Supercom au început distribuirea pubelelor pentru colectarea selectivă

Colectarea selectivă și transportul separat al deșeurilor municipale și similare, pe cel puțin două fracții – umedă și uscată, provenite din locuințe și din activități comerciale, din industrie și din instituții sunt obiectivele contractului de delegare, prin concesionare, a activității de colectare și transport al deșeurilor municipale în județul Dâmbovița, semnat în luna iunie a acestui an, între Consiliul Județean Dâmbovița și operatorul Supercom.

Operatorul va utiliza peste 120 de utilaje pentru asigurarea colectării selective a deșeurilor și transportul separat al acestora, dotate cu sisteme de monitorizare și cântărire și va asigura echipamente specifice serviciului, precum pubele, containere, recipienți metalici, saci rezistenți.

Astăzi, a început distribuirea pubelor, prima localitate fiind comuna Aninoasa, urmând ca, până la sfârșitul anului, acțiunea să se desfășoare în fiecare localitate dâmbovițeană.

“De astăzi începem distribuția pubelelor la fiecare gospodărie din județul Dâmbovița. În luna iunie 2021 am semnat contractul care se derulează pe o perioadă de 8 ani, cu o valoare de peste 350 de milioane de lei, un contract prin care vom colecta, selecta și transporta deșeurile din județul Dâmbovița. Acest contract va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2022, iar până la sfârșitul anului 2021 vom fi în perioada de mobilizare. De astăzi vom distribui în fiecare gospodărie din județul Dâmbovița câte o pubelă, iar la nivelul localităților, al unităților administrativ teritoriale, vom asigura recipenții necesari colectării, selectării și transportului deșeurilor din județul Dâmbovița… Prin acest contract vom aduce în fiecare gospodărie câte o pubelă. La nivelul județului Dâmbovița vor fi distribuite peste 160.000 de pubele și 5341 de eurocontainere. Începem din comuna Aninoasa, începem în ordinea alfabetică, să nu lăsăm loc de speculații, mâine, la ora 10.00, vom fi în comuna Băleni, poimâine în Bărbulețu, vineri în Bezdead și până la sfârșitul anului vom veni cu toate dotările privind acest contract. În final vreau să fac un apel către dâmbovițeni…. Până la sfârșitul anului, dar și începând cu 1 ianuarie 2022 vom avea o campanie agresivă privind conștientizarea acestui proiect. Fac un apel către toți dâmbovițenii, către toți colegii, prietenii, rudele, către toți cei care trăim în acest județ să luăm în serios acest proiect, să luăm în serios acest contract și numai prin efortul comun și jocul în echipă putem duce la bun sfârșit acest contract, astfel încât Dâmbovița să fie un județ verde, c u cât mai puține gunoaie, un județ în care să trăim cu drag. Îi rog pe toți dâmbovițenii să fie conștienți de importanța acestui proiect la nivelul județului nostru. Acest proiect este în strânsă legătură cu următorul proiect pe care l-am gândit la nivelul CJD privind Stația de tratare mecano-biologică, iar până la sfârșitul anului 2021, în maxim două luni, vom preda Ministerului Fondurilor Europene, Studiul de Fezabilitate, care este aproape gata. Vreau să vă anunț că săptămâna trecută am semnat documentele privind procedura de mediu și am înaintat toate documentele Agenției Fondului de Mediu, iar anul viitor, în primăvară, dacă acest proiect va fi eligibil, și cu siguranță a fi eligibil, dacă nu vom avea contestații, vom scoate la licitație proiectul tehnic, operarea Stației de tratare mecano-biologică’’, a declarat președintele CJD, Corneliu Ștefan.

cornel1

,,De foarte mulți ani se vorbește atât la nivel național, cât și la nivel județean, dar și la nivelul comunei noastre despre nevoia unei colectări selective a deșeurilor. Astăzi ar trebui să înțelegem cu toții faptul că această colectare selectivă nu mai este un exercițiu de retorică, ci este o necesitate pe care nu o putem combate cu niciun argument. Sunt convins că a contat pentru alegerea locației de astăzi și poziția în alfabet pe care noi o avem numindu-ne Aninoasa, dar tot în aceeași măsură sunt convins că nu este întâmplător pentru că simt că astăzi se pune cu adevărat o primă cărămidă pe fundația acestui mare proiect pe care ar trebui să ni-l asumăm cu toții. Într-adevăr nivelul de conștientizare al populației asupra necesității colectării selective este unul destul de redus și părerea cetățenilor vizavi de mecanismele pe care noi le putem pune la dispoziția lor este una nefavorabilă, momentan. Va trebui ca noi toți să facem eforturi comune pentru a-i face să conștientizeze importanța acestor proceduri, de care cu siguranță pe viitor va depinde viața noastră a tuturor, pentru că trebuie să ne păstrăm comunele curate, trebuie să ne păstrăm orașele curate, așa cum ne păstrăm și propriile locuințe… Este un drum lung de parcurs, dar sunt convins că-l vom parcurge contribuind cu toții la acest demers. Ne dorim să avem succes în acest proiect’’, a adăugat Vlăduț Nicolae, edilul comunei Aninoasa.

vladut

,,Ne aflăm într-un moment în care încep să se vadă roadele celor asumate prin procedura de licitație. De azi încep dotările pentru populația județului Dâmbovița, urmate de conștientizarea populației, iar noi ca și companie vom face tot ce ne-am asumat în termenul agreat. Este un nou început, de fapt o continuare a contractului. În această perioadă vor apare și niște lucruri noi în sistemul de colectare, implementarea colectării pe fluxuri, un nou mod de gestionare a deșeurilor, iar ținta și scopul acestor investiții este colectarea unei fracții recciclabile cât mai mari, pentru reducerea cantităților depozitate în conformitate cu legislația’’., a precizat  Radu Chirca, directorul tehnic al Supercom SA.

WhatsApp Image 2021-11-02 at 12.16.11

„Suntem într-un moment de tranziție al proiectului-pilot „Reabilitarea colectării și transportului deșeurilor menajere și asimilabile”, început în anul 2010, pentru prima dată în România și implementat împreună cu Consiliul Județean Dâmbovița și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Salubritate Dâmbovița – în slujba cetățenilor și a mediului înconjurător.

Este o nouă etapă în care SC Supercom SA București pregătește infrastructura necesară derulării viitorului contract de concesiune, ce va începe de la 1 ianuarie 2022 și care va continua în următorii 8 ani, realizând investiții proprii ce însumează aproximativ 20 milioane Euro, concretizate în utilaje, echipamente și recipienți (pentru colectarea atât a deșeurilor menajere, cât și a celor reciclabile) de ultimă generație, pentru realizarea de servicii la standarde europene.

Considerăm că, împreună cu autoritățile publice locale și cetățenii județului Dâmbovița, putem crește gradul de colectare selectivă a deșeurilor generate, aceasta contribuind la crearea unui climat propriu, în care copiii noștri și generațiile următoare să crească sănătos.

Mulțumim pentru implicare domnului președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, domnilor și doamnelor primari de municipii, orașe și comune, A.D.I. Dâmbovița și nu în ultimul rând cetățenilor acestui județ, ținând cont că numai împreună vom aduce Dâmbovița acolo unde îi este locul, și anume în topul celor mai curate județe din țara noastră, cu un mediu înconjurător sănătos”., precizează Octavian Burlacu, director Supercom Dâmbovița.

Colectarea selectivă impune ca punctele de precolectare din mediul urban și rural, zona de blocuri, să fie dotate cu recipienți de 1,1 m³, pe culori, galben pentru colectarea deșeurilor de plastic și metal și albastru pentru deșeurile de hârtie. Sticla se va precolecta în recipienți de tip igloo (clopot), prin aport voluntar.

În eurocontainerele negre, se vor depozita deșeurile menajere, fracția umedă.

Pentru zona de case, atât în mediul urban cât și în cel rural, fiecare gospodărie va primi o pubelă de 120 l pentru deșeurile din plastic/metal și câte un sac de 120 l pentru hârtie/carton. În pubelele negre, se vor colecta deșeurile menajere.

Deșeurile reciclabile, astfel depozitate, vor fi preluate de către operator, individual, din ”poartă în poartă”, cu o frecvență de colectare de două ori pe lună.

Restul deșeurilor vor fi ridicate în zona de blocuri, mediul urban, zilnic, iar în mediul rural, o dată pe săptămână.

Adobe Scan 02 nov. 2021-1

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

TÂRGOVIȘTE: ATENȚIE, se oprește apa în mai multe blocuri

Articolul Urmator

486 de locuri de muncă disponibile prin AJOFM Dâmbovița

Ultimele Articole

CATD aplică amenzi pentru consumatorii frauduloși

APEL PENTRU COMSUMUL RESPONSABIL DE APĂ! În această perioadă de criză, secetă prelungită și caniculă excesivă, vă rugăm să folosiți cu maxima responsabilitate resursele de apă potabilă destinate consumului uman, deoarece toți
Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele