Breaking News

Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, discuții cu omologul său leton în vederea reluării dialogului interparlamentar dintre cele două state

Feb 01, 2022

Agendă de lucru din ce în ce mai încărcată pentru senatorul social democrat Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului. De această dată, demnitarul român s-a întâlnit cu omologul său leton, Rihards Kols, și cu Atis Lejiņš, președintele Grupului de promovare a cooperării cu Parlamentul României, întrevedere ce a avut loc cu ocazia participării la evenimentul internațional Noaptea Ideilor, organizat la Riga. La întâlniri a participat și Ilana Rutman, consulul onorific al României la Riga. Cu acest prilej, a fost subliniat rolul foarte important al acestor contacte pentru reluarea dialogului interparlamentar și pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări.

Senatorul Titus Corlățean a exprimat aprecieri privind coordonarea substanțială dintre cele două țări pe teme majore ale agendei bilaterale și multilaterale, privind viziunea comună și obiectivele strategice similare în cadrul NATO și Uniunii Europene. A menționat totodată rolul formatelor regionale precum Inițiativa celor Trei Mări și București 9 pentru consolidarea acestei cooperări, inclusiv din perspectiva implementării a două proiecte majore din domeniul infrastructurii, pentru asigurarea conectivității în Europa Centrală și de Est: Rail2 și Via Carpatia.

145

 

A menționat, în context, importanța consolidării cooperării transatlantice și întăririi parteneriatului dintre NATO și Uniunea Europeană, cu evitarea duplicării demersurilor și printr-o creștere a sinergiilor și a complementarității dintre cele două organizații în materie de securitate și apărare colectivă. A adăugat că perspectiva adoptării, la nivelul UE, a documentului final al proiectului Busola Strategică, respectiv la nivelul NATO, a unui noul Concept Strategic, va contribui la asigurarea unui climat de securitate și stabilitate în regiune.

În continuarea discuțiilor, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a  subliniat importanța diplomației parlamentare pentru promovarea colaborării dintre cele două țări și și-a exprimat interesul cu privire la organizarea unui Forum parlamentar în cadrul Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări, care va avea loc la Riga, în perioada 20-21 iunie 2022.

146

Senatorul Titus Corlățean a mulțumit parlamentarilor letoni pentru disponibilitatea de a organiza la sediul Seimului leton, cu sprijinul Grupului parlamentar de prietenie cu România, o expoziție de documente diplomatice ale Ministerului român al Afacerilor Externe, eveniment care va marca sărbătorirea, în anul 2022, a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Letonia. Începând din 2021, au fost marcate, prin acțiuni comune, alte momente aniversare importante pentru cele două țări: 100 de ani de la recunoașterea, de către România, a Republicii Letonia și 30 de ani de la reluarea relațiilor oficiale.

Politică

Despre autor

Informatie in curs de actualizare