Breaking News

La inițiativa președintelui CJD, Corneliu Ștefan, a avut loc conferinta de informare locală cu tema “Dezvoltarea primul reactor modular mic (SMR) NuScale pe amplasamentul fostei termocentrale din Doicești”

Iun 15, 2022

În această dimineață, la inițiativa președintelui Consiliul Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a avut loc, la Doicești, conferința de informare locală cu tema “Dezvoltarea primul reactor modular mic (SMR) NuScale pe amplasamentul fostei termocentrale din localitate, prima dintr-o serie de astfel de evenimente.

La finalul lunii mai 2022, Nuclearelectrica, compania americană NuScale și E-Infra au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița, deținut de Nova Power & Gas, E-Infra Holding.

Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA, pentru a identifica și evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.

În urma studiului, au fost identificate mai multe potențiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești a obținut toate calificările în ceea ce privește securitatea, fiind potrivit criteriilor de proiectare și principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale, si respectă pe deplin criteriile de amplasare cerute de standardele internaționale și naționale. De asemenea, amplasamentul este disponibil în timp util pentru a îndeplini obiectivele României pentru implementarea reactoarelor modulare mici în acest deceniu și pentru a permite României să devină un hub pentru implementarea reactoarelor modulare mici în regiune.

>

“Împreună cu Nuclearelectrica am organizat această întâlnire la Doicești pentru a discuta în mod transparent, cât mai deschis și a oferi raspunsuri la întrebările legate de siguranța acestei noi tehnologii și care sunt beneficiile pentru comunitatea dâmbovițeană.

Cu siguranță, vom mai avea asemenea întâlniri pentru că o astfel de investiție se poate realiza doar în mod transparent, dâmbovițenii trebuind să dețină toate informațiile necesare referitoare la implementarea acestui proiect”, a adăugat Ștefan Corneliu, preşedintele Consiliului Județean Dâmbovița.

„Alegerea amplasamentului și încheierea MoU cu NuScale și E-Infra avansează implementarea tehnologiei NuScale și au loc la aproape trei ani de la primul nostru MoU cu NuScale, timp în care am analizat tehnologia, siguranța acesteia, maturitatea și pregătirea pentru implementare, respectând criteriile internaționale și naționale. Suntem încrezători în potențialul pe care amplasamentul de la Doicești îl are de a găzdui primul SMR NuScale din Europa. Evaluările preliminare ale amplasamentului arată că standardele de securitate pentru centralele nucleare pot fi îndeplinite sub toate aspectele. De asemenea, amplasamentul va fi supus unor examinări ulterioare, conform cerințelor standard în timpul procesului de autorizare. Comunitatea Doicești are o tradiție de peste 50 de ani în domeniul producției de energie și va beneficia de noua viață a fostei termocentrale: locuri de muncă locale, educație pentru noua generație de ingineri, proiecte pentru economia și industria locală.”, a declarat Cosmin Ghiță, Director General, Nuclearelectrica.

În cadrul evenimentului au existat și momente în care Ghiță nu a avut răspuns la toate întrebările venite din partea celor prezențu, ba chiar investiția a fost criticată, unul dintte opozanți fiind Constantin Ana, primarul orașului Puciosa.

Tehnologia SMR a NuScale este cea mai matură în ceea ce privește aprobarile, fiind primul și singurul SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA în august 2020.

O centrală NuScale cu 6 module, așa cum intenționează România să instaleze, va avea astfel o capacitate instalată de 462 Mwe (aprox. 65% din puterea unui reactor nuclear CANDU de la Cernavoda) și va putea alimenta 46.200 case, de exemplu, dacă luăm în considerare un consum mediu de 10 kw/casă.

Reactoarele modulare mici NuScale se bazează pe tehnologia reactoarelor cu apă ușoară presurizată (PWR), care are o istorie de peste 60 ani în care este în prezent folosită comercial în peste 300 de reactoare PWR în lume.

Reactoarele modulare mici NuScale sunt modulare, pot fi construite cu ușurință într-un timp mult mai scurt în zone greu de accesat sau izolate, sau pe foste centrale. Reactoarele modulare mici NuScale au o tehnologie avansată in ceea ce priveste masurile de securitate nucleara, care înglobează cele mai noi cercetări in domeniu și oferă siguranță crescută centralei și flexibilitate în modul în care este instalată și operată.

Se estimează că centrala NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite eliberararea în atmosferă a 4 milioane de tone de CO2 pe an.

În urma acordului de a avansa dezvoltarea tehnologiei SMR a NuScale, România are potențialul de a implementa primele reactoare modulare mici din Europa și de a deveni un catalizator pentru implementarea SMR în regiune, în special în alte țări din cadrul Inițiativei celor Trei Mări care doresc să își consolideze securitatea energetică cu o sursă de energie sigură, stabilă, accesibilă și curată și să își atingă în același timp obiectivele de decarbonizare. Fiind printre primele țări care se alătură demersului de independență energetică cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară, tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, România va obține o poziție de lider și multiple beneficii socio-economice: are potențialul de a deveni o bază pentru susținerea producției și asamblarea componentelor SMR și un centru de pregătire și formare a viitorilor operatori și specialiști. În acest sens, România va dezvolta primul simulator pentru camera de comandă a unui SMR NuScale din Europa, care va fi utilizat pentru formarea noii generații de ingineri.

Actualitate, Flash

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: