Am realizat un interviu cu unul dintre personajele politice dintre cele mai interesante de-a lungul timpului din Dâmboviţa, domnul Victor Sanda.
# Stăm de vorbă cu prefectul judeţului Dambovita, domnul Victor Sanda. Domnule Sanda, nu este pentru prima dată când exercitaţi această funcţie. Ce-mi puteţi spune despre poziţia dumneavoastră, făcând o paralelă între perioada trecută şi cea prezentă?
– Da, aş putea face acest lucru. Dacă ar fi să mă refer la situaţiile respective, vă pot spune că şi atunci erau vremuri grele ca şi acum. Bineînţeles că acum vorbim despre o situaţie generată în principal de criza economică provocată, în opinia mea, de proasta guvernare a ţării din anii trecuți. Dar trebuie luate în calcul şi alte aspecte. Însă cred că, uşor-uşor, Guvernul Ponta, pe care îl reprezint în teritoriu, va scoate la liman această ţară şi acest judeţ.
# Sunteţi reprezentantul Guvernului în teritoriu şi în consecinţă trebuie să puneţi în aplicare planul de guvernare. Sunt convins însă că dumneavoastră, ca prefect, cunoaşteţi foarte bine problemele judeţului. Care ar fi trei probleme ce trebuie rezolvate prioritar în Dâmboviţa? Administrativ vorbind.
– În primul rând este vorba despre locuri de muncă. Ca peste tot. Fără locuri de muncă nu poţi face mare lucru din punct de vedere al economiei unui judeţ. În al doilea rând trebuie dinamizat un program de dezvoltare a infrastructurii din judeţ. În al treilea rând ar fi vorba despre o reformare a activităţii administrativ-teritoriale, în sensul în care cetăţeanul să fie mulţumit de serviciile oferite de instituţii. Adică să simtă că instituţiile vin în sprijinul lui ca şi cetăţean cu drepturi depline.
# Care este relaţia dumneavoastră cu şefii deconcentratelor?
– Eu zic că una foarte bună. Conform Constituţiei, Instituţia Prefectului este instituţia care aplică programul de guvernare indiferent de culoarea politică. Din varii motive, în anumite perioade, Instituţia Prefectului nu a reuşit să-şi facă simţită prezenţa aşa cum ar fi trebuit. Prefectura verifică legalitatea actelor emise de către unităţile administrativ-teritoriale.
# Practic sunteţi garantul legalităţii acestor acte emise de către celelalte instituţii.
– Da, bineînţeles.
# Aţi fost acuzat la un moment dat de partipriuri politice.
– Este normal, pentru că eu vin dintr-o zonă politică. Din zona PSD. De multe ori sunt păreri rău-intenţionate. Dar nu văd o problemă legată de acest aspect atât timp cât eu îmi fac datoria. Mă străduiesc să fiu cât mai echilibrat şi cât mai eficient.
# Dâmboviţa este un judeţ care are mari probleme legate de finanţare. Iar pauperizarea socială a devenit o realitate. Industria este aproape de faliment. Ce părere aveţi despre regionalizare?
– Dâmboviţa a fost un judeţ puternic industrializat având în vedere dimensiunea lui şi a fost lovit din plin de dispariţia acestei industrii şi mai ales de pierderea pieţelor de desfacere. Eu îmi aduc aminte că atunci când am fost prima dată prefect, eram disperat pentru că aveam la audienţe numai probleme legate de locuri de muncă. Solicitările principale la acest lucru făceau referire. Şi, bineînţeles, probleme legate de economie. Apoi s-au mai rărit. Eu sper ca USL-ul, după câştigarea alegerilor, să vină cu un program de guvernare care să estompeze acest fenomen al şomajului. Apoi, Instituţia Prefectului nu va avea decât să răspundă prompt la acest program. Este ceva de genul impuls şi răspuns. Adică Guvernul dă semnalul, iar Instituţia Prefectului răspunde aplicând şi arătând cum s-a făcut şi ce s-a făcut.
# Aveţi un rol important şi în ceea ce priveşte Comisia de Dialog Social şi acum, că vine iarna, este important să ştiţi cum stau lucrurile în judeţ. Credeţi că veţi avea probleme deosebite legate de acest aspect?
– Nu cred că vor fi situații deosebite. Problema legată de căldură a fost rezolvată. E drept că acum, din cauza crizei şi a unor guvernări dezastruoase, sărăcia este mare şi pot apărea oricând necazuri. Dar eu am convingerea că va fi bine cu o guvernare îndreptată spre cetăţean şi interesele acestuia. Cu răbdare şi cu multă dăruire cred că le vom rezolva.
# Vă mulţumesc.
– Şi eu vă mulţumesc.
Mădălin Stănoiu