1. Domnule senator Valentin Calcan, pe 9 decembrie aţi câştigat pentru a doua oară colegiul din sudul judeţului, cu un scor foarte bun. În ce măsură apreciaţi că reflectă procentajul obţinut, repet, unul foarte ridicat, activitatea desfăşurată în mandatul trecut, în folosul cetăţenilor care v-au desemnat încă o dată să le reprezentaţi interesele?
– Cred că a contat activitatea mea din mandatul trecut, dar şi toată activitatea mea în general, din 1999, de când am ales să intru în politică. Cu toate acestea, a contat foarte mult și partidul, “valul” uriaş de simpatie pentru USL. Auzeam foste vedete ale partidului democrat spunând că la aceste alegeri şi o mătură, dacă ar candida de la USL, ar câștiga. Este o exagerare proprie PD-ului. Dacă era aşa, USL-ul trebuia să aibă sută la sută rezultat în ţară. Nu a fost nici pe departe aşa, sunt mulţi foşti parlamentari USL care nu au reuşit să obţină un nou mandat. Am observat la aceste alegeri că mai bine era să fii un candidat nou, mai puţin cunoscut sau poate chiar necunoscut pe colegiu decât un candidat vechi, cunoscut de toată lumea. Pentru cei mai puţin cunoscuţi a contat masiv partidul, pentru ceilalţi a contat partidul, dar şi toată activitatea lor, cu rezultate bune, poate şi cu unele eşecuri, ca-n viaţa de zi cu zi.
2. Chiar dacă, din motive deja binecunoscute, avem mai mulţi aleşi comparativ cu legislatura 2008–2012, dumneavoastră vă număraţi printre puţinii parlamentari care au ales să candideze în acelaşi colegiu ca în urmă cu patru ani. Care au fost motivele pentru care nu aţi optat pentru un locşor „mai călduţ”?
– Aţi spus bine că puteam alege un loc mai călduţ, deoarece în sondajele de la începutul toamnei acest colegiu era bifat în dreptul ARD! De altfel, aici sunt cei mai mulţi şi mai puternici primari PDL (lăsându-i pe Gabi Boriga și pe Adrian Budoiu la o parte!). Colegiul Răcari a fost pentru PDL în alegerile locale din iunie numărul 1!!! În acest colegiu, PDL a luat atunci mai multe voturi decât “la el acasă”, în Târgovişte! Apoi, evident, este foarte important şi pe cine ai competitor! Să nu uităm că am avut pe Colegiul Răcari pe fostul prefect Caracota (cotat în toate sondajele de până în 9 decembrie ca un câştigător detaşat), pe Colegiul Găeşti – deputatul Vladu (de asemenea cotat până la începutul campaniei electorale câştigător fără drept de apel) şi pe Colegiul Titu pe fostul primar Ilie Dinu. Asta înseamnă că din primii “patru grei” ai PDL judeţean, locurile doi, trei şi patru s-au bătut cu mine! În aceste condiţii, a fost chiar o provocare pentru mine să candidez în acelaşi colegiu de Senat. Nu am plecat în altă parte şi pentru că eu mă consider deja un “localnic”, chiar dacă am locuinţa în Bucureşti. Ca un lucru amuzant, să ştiţi că foarte mulţi sunt surprinşi când le spun că nu sunt din Târgovişte! Revenind la întrebarea dumneavoastră, eu nu pot să candidez în altă parte, am aici prieteni mulţi, locuri de care sunt legat, am toată activitatea mea politică aici. Şi când eram deputat PSD, între 2000-2004, tot în această zonă aveam activitatea.
3. Putem vorbi în acest context de continuitatea firească a strategiei şi eforturilor de dezvoltare a zonei de sud a judeţului?
– Firesc, cunosc în detaliu problemele fiecărei localități, ştiu bine ce proiecte sunt în derulare sau care au nevoie de a intra pe cursul normal pentru finanţare, execuţie, finalizare.
4. În cursul mandatului precedent, în colegiul dumneavoastră au venit investitori de mare calibru. Mă refer în primul rând la Grupul Renault, care a construit Centrul Tehnologic de la Titu, la Butan Gas, cu unitatea de la Conţeşti, la Automotive. Ce apreciaţi că trebuie făcut pentru ca zona de sud a judeţului să devină şi mai atractivă pentru agenţi economici puternici, dispuşi să dezvolte afaceri durabile, care să ofere locuri de muncă stabile şi salarii decente?
– Zona de sud a judeţului este atractivă pentru investitori datorită poziţiei geografice, foarte aproape de Bucureşti, de aeroportul Otopeni, dar şi pentru calitatea profesională a oamenilor. Este important şi faptul că sunt aici primari competenți care au ştiut şi știu în continuare să ţină uşa primariilor deschisă pentru investitori. Este important ca primarul să fie aproape, să existe un parteneriat între administraţia locală şi investitor. Investitorul aduce locuri de muncă pentru localnici adică, pe lângă salarii, aduce şi taxe, impozite pentru localitate. Administraţia locală poate în acest caz să ofere un drum de acces mai bun la investiţie sau un iluminat public îmbunătăţit, ca să dau doar două exemple.
5. În mod special oraşele Răcari şi Titu, dar şi alte localităţi din colegiu au beneficiat de fonduri europene substanţiale pentru dezvoltarea infrastructurii de drumuri, de utilităţi, pentru modernizarea instituţiilor de învăţământ. Realegerea dumneavoastră poate fi privită ca o garanţie în plus pentru atragerea de finanţări şi pentru alte proiecte de dezvoltare?
– Administraţia locală, primarul, împreună cu administraţia judeţeană şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ţuţuianu, sunt cei care reprezintă cheia dezvoltării. Eu, ca parlamentar, nu am atribuţii de decizie în acest sens, dar pot, desigur, să-i ajut pe fiecare în parte, în primul rând prin a-i informa în legătură cu oportunităţile şi mai apoi cu urmărirea derulării programelor.
6. Închei prin a vă ruga să trataţi şi câteva aspecte sub raport politic. USL a obţinut o majoritate confortabilă şi, după foarte mult timp, putem vorbi iarăşi de stabilitate. În ce măsură va influenţa noul raport de forţe, rezultat direct al votului dat de electorat pe 9 decembrie, activitatea Parlamentului? Ce consideraţi că trebuie făcut pentru a creşte încrederea cetăţenilor în această instituţie, care stabilește practic parcursul României?
– Stabilitate este într-adevăr ceea ce şi-a dorit electoratul prin votul din 9 decembrie. Lumea este satulă de certuri, de scandal. Întrebaţi prietenii când au văzut ultima dată la televizor un film? Nu cred că au mai putut, deoarece scandalurile politice au fost ca un magnet de audienţă. Şi, din păcate, de regulă, această audienţă uriaşă nu te încarcă decât negativ. Este timpul şi pentru puţină linişte, pentru reflexie, pentru a gândi proiecte. Şi apoi este timpul să prezentăm şi realizări şi fapte bune, oameni care au avut succes şi copii care au obţinut rezultate remarcabile şi îmi doresc din tot sufletul să prezentăm şi… oameni fericiţi!