După ultima rundă de discuţii între conducerea judeţului şi reprezentanţii China Naţional Electric Engineering Corporation şi Eximbank China, şansele unei înţelegeri în vederea modernizării Termocentralei Doiceşti au scăzut considerabil. Şi asta pentru că, în vreme ce autorităţile dâmboviţene doresc un investitor serios, un cumpărător dispus să finanţeze retehnologizarea şi reluarea producţiei de energie electrică, partea chineză a venit cu o cu totul altă propunere. Anume acordarea unui împrumut pentru ca statul român să se ocupe de modernizarea termocentralei dar, atenţie, contractul de lucrări să fie atribuit companiei chineze mai sus amintite. O ofertă inacceptabilă într-o economie de piaţă, într-un stat în care trebuie respectate cu stricteţe inclusiv normele comunitare.
„După discuţiile purtate, vă spun că nu există o concordanţă între ceea ce dorim noi şi ceea ce îşi doresc chinezii. Noi vrem un cumpărător care să vină, să preia şi să retehnologizeze Termocentrala Doiceşti, iar propunerea delegaţiei chineze a fost să acorde un împrumut statului, iar lucrările de retehnologizare să fie realizate de CNEEC”.
Adrian Ţuţuianu a precizat că mai există o companie interesată, dar situaţia este îngreunată de faptul că „toate datoriile Termoelectrica apasă pe unităţile de la Doiceşti şi Borzeşti, din judeţul Bacău”.
Pentru ca lucrurile să se complice şi mai mult, FMI a cerut demararea procedurilor pentru intrarea Termoelectrica în insolvenţă.
Termoelectrica vinde tot ce poate
Preşedintele CJ Dâmboviţa a mai explicat că, în cel mai fericit caz, va putea fi retehnologizat un singur grup electrogen de 200 MWh, celelalte fiind dezmembrate şi vândute la fier vechi pentru plata creditelor. Termoelectrica vinde cenuşă, apă pentru consumatorii de pe platforma industrială a Târgoviştei şi a vândut locomotivele. Ca să nu rămână cu mâna goală, şmecherii de la sindicat s-au arătat şi ei interesaţi de cărbunele din zona montană.