Noapte
Zi
4 March 2013
2 mins read

Senatorul Leo Badea: Mechel înseamnă oameni şi istorie

După cum, probabil, știți, în cursul săptămânii trecute a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România companiei româneşti Nikarom SRL. Nikarom a achiziţionat combinatele Mechel Câmpia Turzii, Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.
Prima chestiune pe care o voi expedia cu ușurință constă în referirile pe care mai mulți politicieni, cu vagă pregătire pe subiect, le-au legat de prețul tranzacției. Eu pot să înțeleg că rădăcinile sportului național al datului cu părerea sunt adânci și trainice în cultura discursului public, dar asta nu exclude riscul de penibil. Ba din contră. Înainte ca „părerologii” să se calce pe bătături, sugestia mea e să privească în profunzimea lucrurilor, să se întrebe cât însumau datoriile totale care au intrat în pachetul tranzacționat, ce datorii aveau bugetate activele din România pentru 2013 sau ce efect va avea fluxul de numerar astfel deblocat.
În același sens, discuția despre vinovați și vinovății politice nu poate fi bănuită decât de superficialitatea în stare pură, ca să evit formulări mai neprietenoase. În condițiile în care grupul rus și-a închis operațiunile în 12 țări, e nedrept să arătăm cu degetul către România și, absolut jenant, către statul român. Da, evident că este afectată și România, Dâmbovița, Târgoviște! Da, evident că sunt afectați români, dâmbovițeni, târgovișteni! Da, evident că problemele ne acoperă și pe noi. Dar, fără a însemna o eliberare de responsabilitate, investiția este una privată și asta ridică bariere de intervenție din partea actorilor oficiali ai statului, pe care orice om de bună credință le cunoaște și înțelege.
Revenind la problema de fond, primul gând este acela al unei investiții de încredere în planul managerial de redresare a societății și de relansare pe baze solide în condiții de viabilizare a companiei. „Cu sprijinul Invest Nikarom, societatea care deţine indirect pachetul majoritar de acţiuni, se vor face eforturi pentru repornirea activităţii la Mechel Târgovişte în condiţii de eficienţă economică”, sună declarația de intenție comunicată recent. Și gestul nostru responsabil este să pornim de la prezumția bunei credințe.
Desigur, semnalul trebuie însoțit de apelul continuării investițiilor în sensul dezvoltării liniilor de producție cheie. E un apel deschis la care adăugăm disponibilitatea sinceră a oricărui sprijin din partea Guvernului, din partea autorităților publice locale. E un apel deschis la care adăugăm un imens bagaj de tradiție în metalurgie, o tradiție care a început în 1970 și care a pulsat în organismul acestui județ timp de patru decenii. E un apel deschis la care adăugăm experiența dovedită și profesionalismul forței de muncă autohtone. În sfârșit, e un apel la depășirea asumată a limitelor, uneori prea înguste, în interiorul cărora luăm decizii. Pentru că, dincolo de analiza economică (firească) a fenomenului, dincolo de calcule inabordabile, dincolo de cifrele reci ale profitului și pierderii, dincolo de plus și minus, Mechel Târgovişte înseamnă, la final, două cuvinte: Oameni şi Istorie! Ar trebui să fie de ajuns.
SENATOR,
Leonardo Badea

 

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Ion Stan, judecat pentru trafic de influență

Articolul Urmator

Lucrările efectuate la infrastructura rutieră în săptămâna 4-8 martie 2013

Ultimele Articole

Mergisus