Breaking News

Fonduri europene pentru decontaminarea perimetrului fostei fabrici chimice din Crângurile

Iul 22, 2013

Tenacitatea primarului Dumitru Giurescu a dat rezultate şi în ceea ce priveşte obţinerea finanţării pentru proiectul Reabilitarea sitului poluat istoric – amplasament fosta fabrică chimică din comuna Crângurile. Concret, este vorba despre decontaminarea unei suprafeţe de două hectare, unde au fiinţat fabrica de vopseluri şi depozitele, dinainte de ’89 şi până în 2003, când normele de mediu, mult mai puţin restrictive, nu erau luate prea mult în seamă. În timp, reziduurile toxice au ajuns să polueze solul şi chiar pânza freatică, de unde şi necesitatea unei asemenea investiţii, valoarea proiectului depăşind 41 de milioane de lei.

Proiectul este finanţat din fonduri europene alocate prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională fiind de 33 milioane de lei.

După eliberarea amplasamentului, sunt în curs lucrări de excavare şi tratare a solului contaminat. Potrivit contractului de execuţie, proiectul trebuie finalizat până în luna octombrie, fiind prevăzută şi o monitorizare pe termen lung.

Pentru a conferi utilitate suprafeţei decontaminate, primarul Dumitru Giurescu intenţionează să amenajeze un spaţiu verde, dar şi un teren de fotbal pentru tinerii din comună.

Actualitate, Administrație, Local, Politică, Primari în vizor

Despre autor

Redactor sef Vocea Dâmboviței
Etichete:, ,