Noapte
Zi
12 August 2013
5 mins read

Șmecherii din primărie, cu ochii pe Piaţa 1 Mai

Pe hârtie, în municipiul Târgovişte figurează nu mai puţin de cinci pieţe agroalimentare. În realitate, situaţia este cu totul şi cu totul alta şi nu reflectă nici cât negru sub unghie miliardele cheltuite cu nemiluita pentru amenajarea ori modernizarea acestor perimetre. Cu cei câţiva producători care încă mai vin cu marfă din cartierul Matei Voievod şi alţi câţiva buticari, Piaţa Bărăţiei poate fi catalogată, cu indulgenţă, drept funcţională. La Piaţa Bucegi – lângă Autogară – predomină comercianţii de chinezării şi chimicale ieftine şi covrigarii, situaţie regăsită şi printre magherniţele din Micro XI. La Piaţa Aurora se vând termopane şi jaluzele verticale, iar la Piaţa Select nu se mai vinde de ani de zile nimic. Consecinţă directă a lipsei de discernământ cu care municipalitatea a permis înfiinţarea a zeci, dacă nu sute de prăvălii, unde legumele şi fructele se vând la un loc cu o mie şi una de articole. Rămâne aşadar numai Piaţa agroalimentară 1 Mai, care îşi merită cu adevărat acest nume. O zonă cu vad, altădată şi cu renume, de unde se aprovizionează, cel puţin o dată pe săptămână, majoritatea târgoviştenilor. Şi, chiar dacă a scăzut numărul producătorilor, iar tarabele cu fructe şi legume autohtone s-au tot împuţinat, sub presiunea constantă a speculanţilor, potenţialul economic al zonei a rămas nealterat. De unde şi interesul constant al şmecherilor din Primăria Târgovişte, de a obţine cât mai multe avantaje.

  • Gașca din primărie, cu nimic mai brează decât mafia din piaţă

Reluăm acest subiect, încercând să aducem în atenţia cititorilor şi tentativa nereuşită a municipalităţii de a face un prim pas în perspectiva concesionării. Concret, pe ordinea de zi a şedinţei din iunie a Consiliului Local Municipal s-a aflat şi Proiectul de hotărâre privind aprobarea unui studiu de oportunitate în vederea concesionării Pieţei 1 Mai. Un proiect susţinut orbeşte de consilierii PDL, în ciuda absenţei unei minime motivaţii, alta decât ordinul de la partid.

Iar, dacă păguboasa iniţiativă a fost stopată din faşă, asta se datorează lucidităţii cu care consilierii USL au abordat subiectul, pornind de la interesul târgoviştenilor şi încercând să obţină răspunsuri la câteva întrebări pertinente:

  • De ce şefii Primăriei Târgovişte vor să concesioneze acest obiectiv care aduce, potrivit unor declarații oficiale, un profit lunar de 150-200 milioane de lei?
  • De ce nu iniţiază studii de oportunitate pentru celelalte pieţe, în care s-au investit atâţia bani aproape degeaba?
  • Cine sunt promotorii proiectului în discuţie şi de ce nu au ţinut cont că o bună parte din teren, cam 1.000 mp, este în litigiu?

Să fie oare vorba de încă un potențial tun al administraţiei Boriga?

Înclinăm spre această din urmă variantă. Nu se explică altfel de ce ar da primăria vrabia din mână pentru cioara de pe gard, optând pentru înstrăinare, şi nu pentru un demers energic şi logic, în vederea unei administrări mai eficiente.

Aproape inutil să mai spunem că răspunsurile sunt, mai mult ca sigur, aşteptate în zadar, din simplul motiv că nu există la Târgovişte un minim de transparenţă, atât de necesară într-o relaţie normală şi corectă primar – consiliu local, ca să nu mai vorbim despre dreptul legitim al cetăţenilor de a fi informaţi în legătură cu aceste probleme.

În absenţa unor argumente de bun simţ, nu ne opreşte nimic să afirmăm că mafia din primărie nu este mai brează decât aceea din piaţă, amândouă mai înfloritoare decât oricând.

  • Mizeria şi evaziunea, tolerate de nişte autorităţi numai aparent neputincioase!

Cum spuneam mai devreme, orice administrator de bună credinţă, cu minime cunoştinţe de management, ar fi preocupat să se debaraseze mai întâi de obiective neprofitabile, nu de acelea aducătoare de venit. De aceea, mult mai corectă și în interesul târgoviştenilor ar fi o strategie menită să schimbe în bine Piaţa 1 Mai. Începând de la intrările obturate de mizerie şi vânzătorii ambulanţi şi terminând cu sectorul en gros, unde evaziunea atinge cote maxime. În piaţă nu eliberează nimeni bonuri fiscale, poliţiştii locali fac pe zmeii cu cine le dă mâna sau, după caz, închid ochii, iar despre igienă şi curăţenie, Dumnezeu cu mila. Sunt comercianţi care plătesc bani grei chirie, dar şi magazine aflate în proprietatea unor funcţionari influenţi din primărie şi alte instituţii de control, deci intangibile. Cam asta ar trebui să-l preocupe pe primar, să facă ordine şi tot ce a mai promis, nu să despoaie oraşul de tot ce are mai de valoare.

  • Deschiderea şi transparenţa – doar vorbe-n vânt!

Pentru o informare corectă a opiniei publice, am solicitat, pe cale oficială, câteva răspunsuri din partea Primăriei Târgovişte. Ce am primit întrece orice imaginaţie şi dovedeşte că Art. 3, lit. b – cinstea şi corectitudinea şi lit.i -deschiderea şi transparenţa, din Codul de conduită al funcţionarilor din Primăria Târgovişte, sunt doar vorbe goale.

Pe scurt, directorul Dorin Maican şi şeful de serviciu Laura Soare n-au făcut altceva decât să ocolească subiectul. Nu le-am cerut informaţii despre puzderia de contracte încheiate cu comercianţi ori producători. Am solicitat explicit date concrete despre valoarea contractelor cu furnizorii de servicii, mai puţin de apă, gaze şi energie electrică. Am mai dorit să aflăm dacă Piaţa 1 Mai funcţionează pe profit, aşa cum a spus însuşi directorul Maican în ședinţa de consiliu local. Ce ne-a răspuns însă cuplul Maican-Soare aduce mai mult a abureală de doi bani: ”Contul de rezultat patrimonial reflectă performanţa financiară a instituţiei, ca diferenţă între veniturile şi cheltuielile efectuate în exerciţiul financiar curent, nu profitul sau pierderea, distinct, pe fiecare piaţă în parte”.

Aşa să fie oare, domn’ director? Una spuneţi consilierilor, alta ziariştilor şi per total daţi cu tifla târgoviştenilor?

  • Miliarde din jeg şi evaziune

Este evident că şefii primăriei au multe de ascuns vizavi de acest subiect. Sunt contracte substanţiale pentru servicii de calitate îndoielnică. Pentru toate plătesc buticarii şi ceilalţi comercianţi, tot mai apăsaţi de nivelul chiriilor. Nu sunt însă nici ei nişte îngeri. Un cunoscător aprecia la 75-80% nivelul evaziunii în Piaţa 1 Mai, de unde un purcoi de bani, cât să se sature toată lumea, mai puţin târgoviştenii care ţin în picioare şandramaua.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Vârful Ararat, cucerit de alpinişti târgovişteni

Articolul Urmator

Lucrări de reabilitare a drumurilor locale şi judeţene

Ultimele Articole

Mergisus

Nu ratați

TÂRGOVIȘTE: Deschiderea Orășelului lui Moș Crăciun și aprinderea bradului cu spectacol de artificii și drone

Primăria Municipiului Târgoviște are deosebita plăcere de a anunța evenimentele

TÂRGOVIȘTE: S-a început montarea insulelor digitalizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor

Municipiul Târgoviște mai face un pas în domeniul colectării selective