Interviu cu Gheorghe Popa, preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice
Săptămâna trecută, mai precis pe 1 octombrie, a fost Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice. Un eveniment peste care s-a trecut cu destulă nepăsare, 2013 nefiind an electoral. Pentru a nu generaliza, facem precizarea că s-au găsit şi câţiva oameni politici şi conducători ai judeţului care şi-au amintit de pensionari, au stat de vorbă cu ei pentru a le asculta problemele şi necazurile cotidiene. Pentru aceia care le-au cam uitat şi n-au mai avut urechi să asculte persoanele vârstnice l-am ales ca interlocutor pe Gheorghe Popa, preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice.
Domnule preşedinte, v-aş ruga să explicaţi pentru început care este nivelul de reprezentativitate al organizaţiei pe care o conduceţi.
Consiliul Judeţean al Persoanelor Vârstnice are în componenţă 15 organizaţii ale pensionarilor din sistemul de stat, casele de ajutor reciproc ale pensionarilor, asociaţiile veteranilor de război şi ale cadrelor militare şi din MAI, în retragere şi rezervă, asociaţiile persoanelor cu dizabilităţi şi nevăzătorilor. Exceptând pensionarii din agricultură, foşti membri ai CAP-urilor, acoperim cam tot ce înseamnă persoane vârstnice.
Ce puteţi face pentru aceşti oameni, care au muncit o viaţă şi totuşi mulţi sunt departe de a avea bătrâneţi liniştite?
Principalul instrument de lucru îl constituie şedinţele lunare, organizate la nivel de Prefectură, cu participarea membrilor Comitetului Consultativ de Dialog Civic. Participă preşedinţii organizaţiilor pe care le-am enumerat anterior, prefectul judeţului şi responsabili ai instituţiilor cu care ne intersectăm activitatea: Casa Judeţeană de Pensii, Casa de Asigurări de Sănătate, Protecţia Consumatorilor, Direcţia de Sănătate Publică. Stabilim temele de dezbatere, dar prezentăm şi neajunsurile pe care persoanele vârstnice le întâmpină atunci când merg la diverse ghişee.
Prin drepturile şi facilităţile pe care le asigură, apreciaţi că statul arată respectul cuvenit pensionarilor?
Din vara anului 2009, când a avut loc ultima majorare a punctului de pensie, abia anul trecut am beneficiat de indexarea pensiilor cu rata inflaţiei şi tot Guvernul Ponta ne-a restituit CAS-ul reţinut ilegal. Guvernul şi-a întors faţa către noi, dar mai are multe de făcut.
Cum comentaţi diferenţele enorme, dintre pensia socială, de 350 lei/ lună şi ceea ce ne-am obişnuit să numim pensile “nesimţite”?
În sistemul public de pensii există o diferenţă prea mare între pensia minimă şi aceea maximă. Considerăm inechitabil faptul că nu s-au făcut calculele pe baza contribuţiei adusă de fiecare. Am avut şi legi diferite pentru calculul pensiilor şi din acest motiv apreciem că ar fi necesară o recalculare unitară, în baza Legii 19/2000.
Care sunt cele mai importante solicitări ale Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice?
Susţinem majorarea valorii punctului de pensie la 45 % din salariul mediu brut pe economie, aşa cum scrie în Legea pensiilor şi indexarea pensiilor la fiecare început de an. Respingem coplata asistenţei medicale şi considerăm că este un abuz, cum a fost reţinerea contribuţiei pentru asigurări de sănătate. Sunt ani de zile de când cerem intrarea în vigoare a prevederilor legale cu privire la compensarea în bani a tichetelor de călătorie pe calea ferată nefolosite ori gratuitate la medicamente pentru cei cu venituri reduse. Sunt solicitări pertinente, din partea unor oameni cu 30-40 ani vechime în muncă.