Breaking News

Toamnă bogată, ţărani săraci

Noi 18, 2013

Rezultatele bune obţinute în agricultură, cu mult peste mediile ultimilor ani, au avut ca efect depăşirea, cu un punct procentual, a pragului de creştere economică prognozat.Din păcate abundenţa recoltelor nu se simte şi în buzunarele ţăranilor. Asta se vede inclusiv în nivelul scăzut de colectare al taxelor şi impozitelor la bugetele locale, probleme fiind şi în comune considerate ca fiind printre cele mai bogate din judeţ.

În zona Poiana- Lunguleţu- Slobozia Moară, spre exemplu, autorităţile locale sunt sceptice. Nivelul de colectare redus este explicabil prin preţurile foarte mici cu care ţăranii sunt obligaţi să îşi vândă produsele. În pieţele de gros varza s-a vândut şi cu 10 bani/ kg, în condiţiile în care, în pieţele agroalimentare, controlate de speculanţi, preţul a fost de câteva ori mai ridicat.

În plus, din acest an fermierii, persoane fizice, au de plătit impozitul pe veniturile realizate din activităţile agricole, calculate unitar, în funcţie de normele de venit. Pentru varza de toamnă, spre exemplu, norma de venit este de 4000 lei/ hectar, cifră complet nerealistă având în vedere preţurile din această toamnă.

Actualitate, Local, Primari în vizor

Despre autor

Informatie in curs de actualizare