Noapte
Zi
24 March 2014
2 mins read

Mărul de la Voinești – un vis frumos, reinviat de Primarul Sandu

Comuna Voineşti este recunoscută pentru înalta productivitate în domeniul pomicol, sector spre care sunt dirijate si majoritatea investiţiilor şi care concentrează forţa de muncă majoritară. Localitatea însumează 8100ha, din care 30% sunt plantaţii pomicole.

PROPUSULSAREA MĂRULUI ÎN AGRICULTURĂ

Dacă până în 1989, ,, mărul de Voineşti’’ a fost un brand internaţional, aplicarea legilor Fondului Funciar si faptul că nu au fost acordate subvenţii pentru agricultură au dus la declinul productivităţii. Totul părea sumbru, până în 2008, când pomicultorii au putut accesa fonduri europene pe măsura 141-FERME DE SUBZISTENŢĂ şi 112-INSTALAREA TINERILOR FERMIERI, ceea ce a dus la revigorarea pomiculturii atât în Voineşti, cât si pe raza bazinului Văii Dâmboviţa.

Conform cifrelor, au fost finanţate 800 de proiecte pe măsura 141, cu suma de 1500 euro pe an, timp de 5 ani, şi 200 de proiecte pe măsura 112, cu o valoare de 12-14 000 euro, in doua tranşe.

Se aşteaptă reconversia in agricultură, prin accesarea de fonduri europene, lucru care îl va face pe pomicultorul dâmboviţean competitiv cu cei din UE ( Italia, Ungaria, Polonia).

În 2012, comuna Voineşti a fost înscrisă în Galul Ialomiţei( Grupul de Acţiune Locală), prin care au fost accesaţi 40 000 euro, prin măsura 112. Tot prin această măsură, s-a accesat fondul privat pentru construirea unui depozit cu capacitate de 2000 de tone, depozit finalizat în 2012.

SFATURI PENTRU POMICULTORI

Primarul comunei Voineşti, Dănuţ Gabriel Sandu oferă câteva sfaturi competente pentru extinderea  productivităţii fermelor agricole: ,, Pentru a fi competitiv pe piaţa UE şi pentru a putea accesa fonduri europene în perioada 2014-2020, pomicultorii voineşteni trebuie să se organizeze în asociaţii sau în grupuri de producători, pentru a putea participa la licitaţii privind valorificarea fructelor în hipermarketurile din România şi prin programul Mărul în agricultură. Ne propunem  ca, prin reconversia Mărul în agricultură, jumătate din livezile noastre să beneficieze de aceste fonduri, şi, în 2-3 ani, să avem şi in comuna Voineşti livezi moderne, competitive cu livezile de pomi fructiferi din UE.’’

CONSILIUL JUDEŢEAN DÂMBOVIŢTA IA SUB ARIPA STAŢIUNEA POMICOLĂ VOINEŞTI?

De asemenea, conform spuselor edilului din Voineşti, este in tratative ca Staţiunea de cercetări pomicole Voineşti să treacă în subordinea Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi sa primească finanţare de la el, lucru care ar duce la producerea materialului săditor la Voineşti. Propunerea primarului Sandu a fost agreată de Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, urmând ca în perioada următoare să se facă demersurile necesare pentru îndeplinirea acestui deziderat.

         PLANURI MARI PE 2014, CU UN BUGET SI MAI MARE

Bugetul localităţii Voineşti este mai mare cu 2 miliarde si jumătate faţă de cel pe anul precedent. Din totalul de 67miliarde de lei, 15miliarde vor fi alocate, conform gestiunii si intenţiilor dlui primar, numai pentru investiţii. În localitatea Voineşti, sunt în derulare astăzi, 5 proiecte pe fonduri europene, din care 3 pe program operaţional regional ( şcoli, licee) si 2 pentru modernizarea prin asfaltate a drumurilor de interes comunal.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Marșul pentru viață în Arhiepiscopia Târgoviștei

Articolul Urmator

Finanțele Publice avertizează

Ultimele Articole

Mergisus