La aniversarea a 70 de ani de la deschiderea primului muzeu în Târgovişte ( 1944-2014), a fost dezvelită o placă comemorativă la Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic. La acest moment festiv din viaţa culturală a Municipiului au participat: Adrian Ţuţuianu, Preşedintele Consiliului Judeţean, academicianul Răzvan Theodorescu, un istoric al culturii și istoric de artă român, directorul Muzeului Evoluţiei, Ovidiu Cârstina, personalul muzeului şi mulţi iubitori de cultură.
S-au acordat zeci de diplome acelora care au fost în slujba muzeului, ca gest de gratitudine pentru devotamentul şi însufleţirea de care au dat dovadă, în folosul dezvoltării zonei istorice şi culturale.
Deschiderea oficială a primei expoziţii permanente a avut loc în data de 30 ianuarie 1944 şi avea titulatura de Muzeul Regional Local. De atunci, au aparut multe muzee şi case memoriale, îmbogăţind patrimoniul cultural al Judeţului Dâmboviţa. Toate la număr sunt 14.
Ultimul pe lista a fost Muzeul Evoluţiei, inaugurat anul trecut şi a luat fiinţa ca unic muzeu în România, la propunerea prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, de a se constitui la Târgovişte un muzeu pe baza descoperirilor sale şi ale colaboratorilor. Misiunea sa este aceea de a-şi asuma rolul păstrării, ultivării şi transmiterii identităţii regionale şi locale, promovând trecutul istoric şi arheologic, tradiţiile şi obiceiurile, elementul uman în toate formele sale.