Noapte
Zi
3 May 2014
2 mins read

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmboviţa apară drepturile angajatului

Lumea de azi se împarte, profesional, în două tabere: angajatori şi angajaţi, ambii activi pe terenul minat al birocraţiei şi al propriilor interese. Şefii caută mână de lucru ieftină şi se sustrag de la acte şi responsabilităţi, iar muncitorii se zbat pentru drepturile lor, prevăzute de lege, şi pentru un   salariu cât mai bun şi mai atractiv, într-o societate atât de ofertantă. Totul e scump, peste tot trebuie să cotizezi şi ai nevoie de bani frumoşi ca să supravieţuieşti în ,, jungla preţurilor’’.

Majoritatea suntem aşa-zişii ,, negrii pe plantaţie’’ şi reprezentăm sclavagismul modern, privaţi de drepturi, traşi în piept de patroni şi munciţi pentru productivitate sporită. Bani sa iasă! Nimeni nu se mai gândeşte la securitatea şi sănătatea omului la locul de muncă, la demnitatea şi integritatea lui, la răsplata onestă pentru prestările de servicii, la fairplay-ul şi respectul angajatorului faţă de salariat.

Nici măcar angajatul nu-şi mai pune problema raportului echilibrat dintre muncă şi salariu, ci prestează până la epuizare pentru un salariu minim pe economie, cu care să-şi întreţină familia.

Suntem într-o perpetuă criză de câţiva ani încoace, cu locuri de muncă puţine şi remuneraţie mică; se încalcă legea şi se sfidează condiţia umană a salariatului; se lucrează în condiţii improprii( uneori la negru), un angajat prestează cât cinci inşi, la preţ de unul, patronii sfidează democraţia şi caută putere de muncă tânără şi naiva, neprihănită într-ale legislaţiei. Nu se ştie cine şi ce semnează, pentru ce, cât timp de lucru e legal, ce drepturi, obligaţii şi îndatoriri are fiecare dintre ei.

Toate acestea dau de furcă Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmboviţa, care e cu ochii pe şefi, le cere actele la control, pledează pentru drepturile angajatului şi aplanează inevitabilele conflicte de muncă între angajatori şi salariaţi. ITM îşi desfăşoară activitatea în judeţ cu doua corpuri de control: Corp control Relaţii de Muncă şi Corp control Securitate/Sănătate Muncă. Primul vizează încheierea în formă scrisă a unui contract între angajat şi angajator, pe o perioadă determinată sau nedeterminată, conform articolului 16, din legea 53/2003( Codul Muncii). Al doilea corp de control verifică respectarea sănătăţii şi muncii salariatului, conform legii 319/2006.

Marius Lixandru, inspector şef la ITM, împacă cele doua tabere de angajatori şi angajaţi şi le atenţionează, specificând că ambele părţi implicate au beneficii de pe urma întocmirii unei forme scrise a contractului de muncă. Angajatul e conştient de  îndatoririle pe care le are în societate, beneficiază de contribuţiile sociale plătite de angajator şi are siguranţa muncii prestate. De partea cealaltă, angajatorul este stimulat financiar de stat sa  angajeze anumite  categorii sociale, gen tineri fără experienţă, şomeri de peste 45 de ani şi cei aflaţi în prag de pensionare, persoane cu handicap, tineri absolvenţi sau elevi.

Referitor la inspecţia pe teren, Marius Lixandru ne-a declarat că au fost identificate, în 2014, 65 de persoane care lucrau fără forme legale de muncă, s-au întocmit doua dosare penale, pentru că au fost identificaţi angajatori care foloseau mai mult de cinci persoane fără contracte de muncă. ,,Au fost aplicate, pentru munca la negru, 200 000 lei. Observăm o scădere a fenomenului muncii la negru, datorită acţiunilor intreprinse de ITM Dâmboviţa în 2013, prin 10 întâlniri cu angajatorii, cu caracter preventiv.’’

Aşadar, e bine să ne documentăm înainte de angajare, să ştim clar ce şi cât ni se oferă, comparativ cu legislaţia în vigoare şi cu calitatea serviciilor prestate. În ziua de azi, nu trebuie să mai muncim pe încredere, ci cu cap, inteligent şi strategic.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Vedenii

Articolul Urmator

Rovana Plumb, locul şase în top Forbes ,, Cele mai influente femei din România’’

Ultimele Articole

Mergisus

Nu ratați