A devenit deja o frumoasă tradiţie la Târgovişte ca, pe 11 august, să-l sărbătorim împreună, dâmboviţeni şi români creştini ortotocşi de pretutindeni, pe Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, pildă de sfinţenie şi personalitate culturală şi duhovnicească de seamă a Ortodoxiei. Mii de credincioşi au venit în Sfântă zi de sărbătoare să se închine la moaştele sfântului, adăpostite de cinci ani de zile, la Catedrala Mitropolitană din Târgovişte. Smeriţi, oamenii au venit pentru sfinţenie, pentru a-l omagia pe Sfântul Nifon, de ziua lui, şi pentru a se uni în cuget şi simţire cu divinitatea. Invitaţi de seamă au fost: Prim-ministrul României, un foarte distins pelerin, care s-a rugat laolaltă cu oamenii de pretutindeni şi s-a închinat la Sfintele moaşte, şase înalţi ierarhi, care au oficiat cu mitropolitul Nifon al Târgoviştei, Sfânta Liturghie, alţi membri ai Guvernului, senatori şi deputaţi din Parlamentul României, consilieri judeţeni şi municipali, preacucernici preoţi, veniţi de pe tot cuprinsul eparhiei şi din toată ţara.
,, Vreau să vă mulţumesc dvs, care aţi venit într-un număr atât de mare, pentru că ne încurajăm reciproc, pentru afirmarea credinţei şi a valorilor Evangheliei, în vremea noastră. Biserica este un factor de armonie şi de stabilitate. Ea zideşte, nu demolează. Biserica este aceea care construieşte tot timpul caractere, în lumina virtuţilor, pe care creştinismul a propovăduit-o. Noi ducem înainte religia şi tradiţia moşilor şi strămoşilor noştri. Sfântul Ierarh Nifon, acum 500 de ani, predica în acest loc şi spunea: <Duceţi înainte Evanghelia şi valorile Bisericii!>, şi, iată, după, 500 de ani, noi facem acelaşi lucru: afirmăm aceste valori, astăzi, şi vă îndemnăm să le transmiteţi şi generaţiilor care vin. Noi trebuie să mergem înante cu harul şi puterea lui Dumnezeu.”a cuvântat ÎPS Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon.
Premierul României a ţinut să mulţumească personal pentru invitaţia de la acest eveniment naţional şi a asigurat sprijin, în colaborare cu Biserica, pentru toate proiectele religioase şi culturale: ,, Mă bucur că am participat la această sărbătoare importantă pentru Târgovişte şi pentru judeţul Dâmboviţa. E un an special pentru România: sunt 300 de ani de când se comemorează martiriul lui Constantin Brâncoveanu şi al fiilor săi, şi, împreună cu Patriarhia Română, am încercat să sprijinim nu doar evenimentele de comemorare, ci şi refacerea operelor lui Brâncoveanu. Inclusiv aici, în Dâmboviţa, este un palat construit în acea perioadă şi are nevoie de sprijin pentru reconstrucţie. La fel am făcut cu toate bisericile care îl au ca şi ctitor pe Constantin Brâncoveanu şi credem că în acest fel putem să refacem o parte din tradiţia şi valorile care definesc România şi cultura noastră.”a declarat premierul Victor Ponta.