Noapte
Zi
25 September 2014
3 mins read

Doar 80% dintre unităţile şcolare din mediul rural au fost pregătite pentru începerea anului şcolar

Pe ordinea de zi a  şedinţei Colegiului Prefectural din data de joi, 25 septembrie a.c., s-a pus în dezbatere stadiul verificărilor efectuate la unităţile şcolare din judeţul Dâmboviţa, în vederea îndeplinirii criteriilor de obţinere a autorizării sanitare de funcţionare, precum şi măsurile întreprinse pentru conformarea în termenele stabilite.
Astfel, potrivit raportului directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa, dr. Sorin Stoica, din cele 604 de unităţi de învăţământ de stat şi private (creşe, grădiniţe cu program normal şi program prelungit, şcoli primare, gimnaziale, licee, şcoli postliceale, universităţi), 586 de unităţi sunt autorizate sanitar, iar 18 funcţionează fără autorizaţie sanitară.
Ca o concluzie, doar 80% dintre unităţile şcolare din mediul rural sunt pregătite pentru începerea anului şcolar. În mediul urban, totul este 100% în regulă.
Întârzieri cu pregătirile statusului corespunzător al unităţilor şcolare şi neconcordanţe de bună funcţionare din punct de vedere igienico-sanitar, s-au înregistrat în:
– comuna Mătăsaru (Grădiniţa Creţuleşti din comuna Mătăsaru)
– comuna Glodeni (funcţionează cinci unităţi de învăţământ fără autorizaţie sanitară de funcţionare: şcoala si gradiniţa Laculete, precum şi şcoala gimnazială Glodeni, pentru lucrări de reabilitare nefinalizate, din cauza un litigiu între conducerea unităţii de învăţământ si Primaria comunei, grădiniţa Schela şi grădiniţa Glodeni, fără apă curentă şi instalaţii de evacuare a apelor uzate.
– comuna Vârfuri( Grădiniţa Cârlăneşti, comuna Vârfuri, funcţionează fără autorizaţie sanitară de funcţionare, într-un container metalic, nu se asigură apă curentă, grup sanitar exterior pe groapa simplă, din lemn)
– comuna Tătărani
– comuna Braniştea(Şcoala şi grădiniţa Dâmbovicioara, din comuna Braniştea, funcţioneaza în aceleaşi condiţii de suspendare de activitate, până la punerea în funcţiune a noului local de grădiniţă unde lucrările de interior au fost sistate din lipsă de finanţare)
– comuna Corbii Mari(funcţionează patru unităţi cu decizie de suspendare a activităţii: Şcoala primară şi grădinita Satu Nou, grădiniţa nr. 2 Ungureni şi şcoala gimnazială Corbii Mari, pentru care nu s-a reuşit la începutul anului şcolar decât o igienizare sumară, ramânând deficienţele majore care ţin de: lipsa de apă curentă, grupuri sanitare vechi, deteriorate, amplasate în curte şi perimetru exterior neîmprejmuit în totalitate. Tot în această localitate funcţionează si Grădiniţa Bărăceni, fără autorizaţie sanitară de funcţionare pentru următoarele deficienţe: lipsă apă curentă, grup sanitar exterior din lemn, neracordat la apă curentă, fără obiecte sanitare,  sală subdimensionată, nu se respecta cubajul de 5 m3/copil, iluminat natural si artificial necorespunzător, nu există spaţiu amenajat pentru păstrarea produselor lapte-corn, fără frigider)
– Văcăreşti (Grădiniţa Bunget funcţioneaza fără autorizaţie sanitară de funcţionare, într-o sală de clasă din şcoala Bunget, având circuite comune pentru şcolari şi preşcolari)
Ca măsură, s-a solicitat ca în termen de 7 zile, instituţiile responsabile să întocmească un regulament de funcţionare adaptat la deficienţele igienico-sanitare identificate, precum şi un program de conformare cu termene şi responsabilităţi pentru deficienţele care necesită finanţare.
Primarii din localităţile cu problemele mai sus prezentate au invocat lipsa banilor.

Prefectul judeţului, Victor Sanda, a tras un semnal de alarmă şi i-a atenţionat pe primarii prezenţi, în ograda cărora sunt astfel de probleme, dar şi pe cei care au absentat: ,, Eu am impresia că sunt din alt film şi dvs din altul. Acum e tardiv. Mie să îmi spuneţi când se termină lucrările. Ţineţi-vă de proiecte. Dacă erau zilele comunei, aveaţi bani. Voi veniţi cu problemele numai când vă chestionează cineva, nu în avans. Niciunul nu a venit la finele anului şcolar, să se plângă, ci după începutul anului şcolar. Să nu mai auzim de WC-uri în curte, în anul de graţie 2014. Depinde şi ce pretenţii aveţi de la viaţa.”a declarat acesta.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Târgoviştea riscă să piardă finanţările pentru cele mai importante proiecte

Articolul Urmator

Instanţa judecătoarească, în măsură să dea un răspuns corect sindicaliştilor Cartel Alfa

Ultimele Articole

Mergisus

Nu ratați

16 octombrie, Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare

Direcţia de Sănătate Publică Dambovita organizează în luna octombrie 2022

24-30 aprilie 2017 – Săptămâna Europeană a Vaccinării

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dambovita celebrează în perioada