La nou an şcolar, reguli noi. Astfel, se schimbă educaţia cu profesorii de azi! Anul şcolar 2014-2015, a început, oficial, astăzi, fără manuale noi pentru clasele I şi a II-a şi fără schimbări la examenele naţionale şi admiterea în liceu, dar cu un regulament ce integrează reguli de conduită în unităţile de învăţământ, un contract educaţional cu părinţii şi obligaţii pentru profesori şi elevi.
Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar este o premieră a ultimilor zece ani pentru şcolile din România.
Proiectul acestui regulament, făcut public de Ministerul Educaţiei, include atât prevederi privind conduita cadrelor didactice şi a elevilor, cât şi obligaţii ale părinţilor, una dintre acestea fiind aceea de de a asigura, conform prevederilor legale, frecvenţa şcolară a copilului în învăţământul obligatoriu şi de a lua măsuri pentru şcolarizarea acestuia, până la finalizarea studiilor.
Conform aceluiaşi regulament, elevii nu vor mai putea folosi telefonul mobil în timpul orelor şi, totodată, le va fi interzis să deţină, să consume sau să comercializeze, în şcoli şi în afara acestora, droguri, substanţe etnobotanice, băuturi alcoolice, ţigări şi să participe la jocuri de noroc.
Regulamentul prevede şi că unităţile de învăţământ preuniversitar vor încheia un contract educaţional cu părinţii sau tutorii copiilor, în care vor fi stabilite drepturile şi obligaţiile reciproce ale părţilor, iar neîndeplinirea obligaţiilor asumate de şcoală va constitui abatere disciplinară.
Noul regulament şcolar este încă în dezbatere publică, însă majoritatea prevederilor de mai jos se vor aplica chiar din acest an şcolar. Iată câteva astfel de schimbări:
1. Părinţii au dreptul de a contesta orice notă primită de copil la teze şi lucrări. Dacă părintele recurge la acest drept, învăţătorul/profesorul va fi nevoit să justifice nota elevului în faţa elevului, a părintelui şi a directorului şcolii.
2. Părinţii pot motiva, pe proprie răspundere, trei zile de absenţe pentru copiii lor. Pentru toate celelalte absenţe, elevul trebuie să aducă o dovadă din partea medicului.
3. Amenzile pentru părinţii care nu se ocupă de şcolarizarea copiilor sunt cuprinse între 100 şi 1.000 de lei. Potrivit regulamentului, părinţii care nu vor putea plăti aceste amenzi vor fi obligaţi să efectueze ore de lucru în folosul comunităţii.
4. Apar manualele digitale pentru elevii claselor I şi a II-a. Totuşi, în acest moment nu se ştie după ce manuale vor învăţa aceşti copii, deoarece autorităţile au decis să reevalueze licitaţia pentru manualele digitale şi au suspendat temporar procedura de achiziţie.
5. Elevii din clasa pregătitoare au în orar o oră de limbă modernă. În clasele a III-a şi a IV-a, elevii au două astfel de ore în orarul săptămânal.
6. Elevii de clasa a II-a au planificată o oră în plus de matematică. Astfel, ei vor avea 4 ore de matematică în fiecare săptămână.
7. Dispare disciplina Educaţie tehnologică, iar Artele vizuale şi Abilităţile practice au repartizată o oră în plus, în fiecare săptămână.