Pe final de an, primul ministru Victor Ponta a bifat o reuşită cu adevărat notabilă. Este vorba despre negocierile cu experţii Fondului Monetar Internaţional şi cei ai Comisiei Europene, pe care premierul i-a convins să accepte un deficit bugetar de 1,83 % din PIB pentru anul viitor. Şi asta în condiţiile în care reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale au cerut iniţial un deficit nu mai mare de 0,9 % din Produsul Intern Brut.
În fapt, nivelul deficitului convenit este de 1,4 %, diferenţa de 0,4-0,5 puncte procentuale, reprezentând aproximativ 28 miliarde de euro, urmând să fie alocată pentru cofinanţarea proiectelor europene.
La fel de important este că cele două părţi au ajuns la un acord de principiu, ceea ce a permis şi finalizarea proiectului de buget pe 2015. Care proiect va include toate măsurile cu caracter social promise, începând cu majorarea pensiilor şi a prestaţiilor sociale. Spre dezamăgirea unora, “nu va exista nicio taxă mărită sau impozit suplimentar”, după cum a declarat însuşi Victor Ponta.