Trăim într-o lume democratică, dar nesigură, în care trebuie să ne cunoaştem şi să ne protejăm libertăţile şi drepturile, pentru a ne asigura calitatea vieţii. Cum spunea marele eseist şi filosof Petre Ţuţea: „Democraţia e sistemul social în care face fiecare ce vrea şi-n care numărul înlocuieşte calitatea… Triumful cantităţii împotriva calităţii.”
În România secolului XXI, cetăţeanul este departe de a fi un consumator model şi pentru el contează mai mult să îşi umple coşul cu produse ieftine, fără a mai citi eticheta cu informaţii despre conţinutul produsului sau data expirării.
Cu toţii consumăm sau utilizăm diverse bunuri şi servicii, livrate de agenţii economici, dar trebuie să fim cu un pas înaintea acestora, să fim responsabili şi informaţi permanent cu privire la ceea ce achiziţionăm. În fiecare zi cumpărăm: din necesitate sau pentru că ne place, dar a cumpăra un produs nu înseamnă pur şi simplu a ni-l însuşi, ci a a pune în balanţă caracteristicile acestuia-beneficiile şi neregulile . Aici intervine rolul major pe care ar trebui să îl aibă CJPC (Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor) în viaţa fiecărui consumator. Oricare dintre noi trebuie să ştie unde să se adreseze în cazul unei nereguli privind produsul sau serviciul achiziţionat, pentru a fi ascultat, despăgubit, instruit. Altfel, riscăm să ni se prejudicieze viaţa, sănătatea sau securitatea.
Mai multe informaţii despre despre acest subiect ne va oferi, în interviul de mai jos, Ionela Sandu, comisar şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Dâmboviţa.