Breaking News

Peștera Ialomiței, inaugurată, după ce a fost reabilitată cu fonduri europene

Iul 26, 2015

Peștera Ialomiței din masivul Bucegi a fost inaugurată, sâmbătă, 25 iulie a.c., după reabilitarea cu fonduri europene.
Fondurile au fost accesate de Consiliul Județean Dâmbovița( CJD), prin programul Operațional Regional 2007-2013. Valoarea proiectului a fost de 6,4 milioane de lei, din care nerambursabili 4,6 milioane de lei. Contractul de finanțare a fost semnat în 2012, iar lucrările de execuție au demarat doi ani mai târziu.
Potrivit proiectului, a fost modernizată aleea de acces la peșteră, căile de acces în interiorul peșterii, au fost refăcute instalațiile electrice și a fost amenajat un punct de informare turistică.
Peștera Ialomiței are o lungime de circa 1100 de metri, dintre care 450 sunt accesibili și amenajați pentru vizitare. Temperatura în peșteră este de maxim 6 grade Celsius, iar umiditatea este destul de mare, între 85 și 100%.
La inaugurare, a avut loc un concert de muzică clasică susținut de Filarmonica Muntenia a Consiliului Județean Dâmbovița
Au fost prezenți la eveniment miniștrii Eugen Teodorovici, Sorin Cîmpeanu, Grațiela Gavrilescu, europarlamentarul Viorica Dăncilă, fostul premier Adrian Năstase, Adrian Țuțuianu, președintele CJD, prefectul județului Dâmbovița, Ioan Marinescu, parlamentarii dâmbovițeni: Leonardo Badea, Ion Pârgaru, Valentin Calcan, Carmen Moldovan, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviște, lideri politici județeni, primarii, șefi de instituții.
De remarcat a fost numărul impresionant al turiștilor care au dorit să ia parte la deschiderea obiectivului și care de-abia așteptau să viziteze peștera. Ieri, Peștera Ialomiței a putut fi vizitată gratuit, imediat după inaugurare, iar de azi, toți doritorii vor trebui să plătească o taxă de intrare, de la 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii. Peştera Ialomiţei este deschisă de marţi până duminică între orele 9:00 – 18:00.
Momentul inaugurării a coincis cu Festivalul Padina Fest, care se încheie astăzi, și care s-a bucurat de un real succes. (Nicoleta Sima)

Flash, Stirea Zilei

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete:, , , , , , , , , , ,