Deși într-un material anterior, publicat de ziarul Vocea Dâmboviței, anunțam că doar 22 de unități de învătământ dâmbovițene nu au autorizație sanitară de funcționare, totuși mult mai multe școli și grădinițe nu întrunesc condițiile optime de funcționare, cu tot ce înseamnă apă potabilă, băi corespunzătoare, curățenie. Acele 22 de unități școlare sunt doar cu personalitate juridică, dar, în total, la data curentă, au mai rămas 46 de școli și grădinițe fără autorizație sanitară de funcționare, atât cu personalitate juridică, dar și fără. Majoritatea sunt fără personalitate juridică.
Pentru că încă nu s-a încheiat vacanța, conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Dâmbovița s-a axat pe acest aspect îngrijorător și speră să rezolve aceste deficiențe, în perioada rămasă.
,,Pentru că se dorește ca în anul școlar 2015-2016 copiii să învețe în condiții cât mai bune și să beneficieze de școli curate, luminoase, cu apă potabilă curentă și băi corespunzătoare, conducerea I.Ș.J. Dâmbovița a organizat o întâlnire de lucru cu toți directorii încă din 17 iulie 2015. La momentul primei centralizări, a rezultat un număr îngrijorător de mare de școli/grădinițe fără aviz, din motive diferite: fie nu fuseseră reînnoite cererile de eliberare a autorizației pentru noul an școlar, fie nu erau îndeplinite criteriile specifice. Mai există cazuri în care unitatea școlară se află în proces de reabilitare și nu se poate obține autorizație sanitară decât după finalizarea lucrărilor și punerii în funcțiune a spațiilor de învățământ. (ex. Grădinița Bungetu Văcărești). Remedierea deficienţelor şi asigurarea condiţiilor igienico-sanitare este și sarcina primăriilor, care sunt obligate să aloce bani pentru efectuarea lucrărilor adecvate. Considerăm că s-a realizat o ameliorare a situației legate de autorizația sanitară de funcționare, însă suntem departe de ceea ce ne dorim pentru copiii noștri. Pentru perioada imediat următoare, gândim să depunem documentația necesară în vederea lansării de noi proiecte de reabilitare și modernizare a unităților de învățământ dâmbovițene”, a declarat Gabriela Istrate, inspector școlar general adjunct IȘJ. (Nicoleta Sima)