În perioada 20 ianuarie – 19 februarie se desfășoară la Universitatea „Valahia” din Târgovişte campania „Antreprenoriat”, în cadrul proiectului „Incluziunea socială şi profesională a tinerilor aflaţi în situaţii de risc” ISOSTUD – PET009.
Potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană si OCDE în 2010, integrarea tinerilor absolvenți prin încurajarea activităților antreprenoriale poate fi o soluție pentu reducerea șomajului și creșterea economică. Tinerii au însă nevoie de competențe adecvate, consiliere, soluții financiare și măsuri publice de susținere.
În acest context, pe parcursul a 30 de zile, organizatorii campaniei pun la dispoziția celor 183 de beneficiari direcţi ai proiectului, cât şi a studenţilor în general, două puncte de informare, la Facultatea de Ştiinţe Economice, Amfiteatrul J1 şi la sediul proiectului. Studenții sunt informați și consiliați cu privire la oportunitățile și cerințele demarării unei afaceri pe cont propriu.
Campania va culmina cu organizarea unei mese rotunde în data de 4 februarie a.c. Studenții sunt invitați la o dezbatere împreună cu specialiști din domeniul economic pentru a discuta despre probleme întâmpinate, dar și despre soluțiile posible.
Campaniile de conștientizare, o alternativă la învațarea clasică
Început în luna ianuarie 2015, proiectul ISOSTUD are ca scop susținerea studenţilor din Universitatea “Valahia” aflaţi în situaţii de risc, respectiv orfani, tineri din familii monoparentale, tineri de etnie romă, tineri cu dizabilităţi şi tineri care din motive financiare, familiale sau de altă natură întâmpină dificultăţi în terminarea studiilor sau găsirea unui loc de muncă.
Până în prezent, în cadrul proiectului au fost derulate alte trei campanii de informare. Temele abordate au fost „Incluziunea socială şi în muncă”, „Cooperarea interculturală” și “Nocivitatea consumului de droguri și de alcool” și au beneficiat de susținerea unor specialiști din instituții precum Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmboviţa și Inspectoratul de Poliție al Județului Dâmbovița.
Proiectul ISOSTUD este derulat cu sprijinul financiar al programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Valoarea proiectului este de 1.135.21,65 lei, fonduri SEE nerambursabile şi contribuţie publică