Noapte
Zi
19 October 2016
3 mins read

Din nou apă infestată la Pucioasa?!

La începutul  acestui an, problema apei infestate furnizate locuitorilor oraşului Pucioasa şi a altor localități limitrofe, a reprezentat o reală problemă, subiect care a ținut paginile ziarelor săptămâni la rând.
La zece luni, aceaşi problemă se pare că a revenit, iar instituțiile statului pasează, din nou, responsabilitatea de la una la alta.
În luna septembrie, în urma unor analize efectuate de către Administrația Bazinală Buzău, a rezultat faptul că nivelul bacteriilor din apa barajului Pucioasa a fost depăşit, limitele streptococilor fecali fiind destul de mare. Potrivit celor de la Administrația Bazinală Buzău, infestarea nu s-a făcut neapărat direct în râul Ialomița, ci s-ar fi putut face prin spălarea albiei râului sau prin creşterea debitului râului Ialomița.
“Direcţia de Sănătate Publică Dâmbovita nu efectuează monitorizarea calităţii apei brute, aceasta intrând în atribuţiile altor instituţii şi nu poate mediatiza rezultatele analizelor probelor de apă din raportul de încercare al altei autorităti, în speţă, Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa. Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa a informat atât operatorul de apă, cât şi autorităţile administraţiei publice locale cu privire la apariţia unor neconformităţi pe apa brută, urmare a notificării primite de la Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa şi în acelaşi timp a dispus Companiei de Apă Târgovişte -Dâmboviţa să ia toate măsurile tehnice şi organizatorice, pentru a preîntâmpina orice risc asupra sănătăţii populaţiei.
Conform legislaţiei sanitare, instituţia noastră efectuează monitorizarea calităţii apei la ieşirea din staţia de tratare şi la consumatori iar analizele efectuate cu periodicitate, relevă faptul că apa este potabilă, nu prezintă nici un fel de încărcătură microbiană sau depăşiri ale paramertilor fizico-chimici.
Considerăm că prin ştirea difuzată şi prezentată eronat s-a indus ideea că apa distribuită populaţiei din orasul Pucioasa şi zonele învecinate, este nepotabilă. Îi asigurăm cu toată responsabilitatea, că la acest moment, apa este potabilă, poate fi consumată cu încredere şi fără restricţii iar în situaţia apariţiei unui eventual risc pentru sănătate, vom informa corect şi cu promptitudine opinia publică.”, arată Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița într-un comunicat de presă.
La rândul ei, Compania de Apă Dâmbovița face următoarele precizări:
“S.C. Compania de Apa Targoviste – Dambovita S.A., cu sediul in Targoviste, B-dul. I.C. Bratianu, nr. 50, judetul Dambovita, reprezentata prin Ec. Dumitru Adrian – Director General, Tel. – 0245.614.403; Fax – 0245.611774, in vederea preintampinarii unei informari defectuoase a populatiei, avand in vedere publicatiile cel putin tendentioase ale unui grup de presa din Judetul Dambovita potrivit carora in orasul Pucioasa si in localitatile limitrofe, apa livrata de societatea noastra este neconforma,  fiind tinuta secreta informatia potrivit careia analizele prelevate de Administratia Nationala a Apelor Romane au indicat un nivel ridicat de streptococi fecali in apa din lacul de acumulare Pucioasa, va rugam sa luati act de punctul de vedere al S.C. Compania de Apa Targoviste Dambovita S.A., dupa cum urmeaza:
In data de 10 octombrie 2016, Administratia Bazinala de Apa Buzau – Ialomita a comunicat societatii noastre faptul ca in urma evaluarii rezultatelor probelor de apa bruta prelevate de catre acestia in luna septembrie 2016 din sursa de suprafata – Barajul de acumulare Pucioasa, s-au constatat depasiri ale parametrilor bacteriologici analizati.
Cu privire la acest aspect, dorim sa mentionam ca in urma procesului de tratare a apei brute preluata din sursa de suprafata, apa potabila distribuita de catre societatea noastra corespunde parametrilor stabiliti de Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, aceasta fiind conforma din punct de vedere al indicatorilor fizico – chimici si microbiologi analizati.
In vederea preintampinarii producerii unor evenimente negative, S.C. Compania de Apa Targoviste Dambovita S.A. a instituit un plan de masuri in vederea mentinerii calitatii apei potabile furnizata populatiei din Statia de Tratare Pucioasa, prin care s-a stabilit dublarea frecventei zilnice de monitorizare a parametrilor microbiologici pe treptele de tratare ale Statiei Pucioasa, intensificarea frecventei de spalare zilnica a filtrelor din Statia de Tratare Pucioasa, precum si alte masuri necesare asigurarii nivelului de potabilitate al apei distribuite, conform prevederilor legale in vigoare.
Cu privire la neconformitatea apei brute din sursa de suprafata – Barajul de Acumulare Pucioasa, au fost instiintate autoritatile competente, intucat in baza prevederilor H.G. nr. 100/2002 privind Normele de calitate pe care trebuie sa le indeplineasca apele de suprafata utilizate pentru potabilizare, Autoritatea publica centrala din domeniul apelor si protectiei mediului, autoritatea competenta de gospodarire a apelor si autoritatile sale bazinale, precum si cele administrative locale vor lua toate masurile necesare pentru a se asigura ca apa de suprafata destinata captarilor pentru producerea de apa potabila corespunde din punct de vedere calitativ conform valorilor stabilite.
De asemenea, precizam faptul ca S.C. Compania de Apa Targoviste Dambovita S.A. mentine in continuare masurile de preventie pentru limitarea oricarui risc asupra sanatatii publice fiind intensificata monitorizarea calitatii apei potabile livrate catre populatie, astfel fiind analizate probe de apa potabila prelevate din Statia de Tratare Pucioasa si din mai multe puncte de consum din orasul Pucioasa precum si din localitatile limitrofe.”

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

“Zilele Toamnei la Pucioasa”, trei zile de sărbătoare!

Articolul Urmator

Cazul apei infestate de la Pucioasa, pe masa procurorilor

Ultimele Articole

CATD aplică amenzi pentru consumatorii frauduloși

APEL PENTRU COMSUMUL RESPONSABIL DE APĂ! În această perioadă de criză, secetă prelungită și caniculă excesivă, vă rugăm să folosiți cu maxima responsabilitate resursele de apă potabilă destinate consumului uman, deoarece toți
Mergisus

Nu ratați

Probleme pe râul Ialomița din cauza decolmatării barajului de la Pucioasa! Mâl și nămol de jumătate de metru

Decolmatarea barajului de la Pucioasa produce mai probleme in aval,

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar