Corneliu Ștefan, deputat din partea PSD Dâmbovița, a adresat o interpelare către Ministerul Turismului în ceea ce privește stațiunea Padina Peștera, și pentru drumul Transcarpatica.
“Domnule Ministru,
În inima Bucegilor, se află zona Peştera•Padina, parte a localității Moroeni, județul Dâmbovița. Un ţinut de excepţie care cuprinde nu munai Varful Omu, Babele şi Sfinxul, dar şi Peştera, Lacul Bolboci şi Lacul Scopoasa, toate acestea, obicetive de mare interes turistic. Sunt peste 100 de ani de cand au fost construite primele cabane in zona noastra, Cabana Omu sau Bolboci fiind şi acum repere pentru turismul montan. Apropierea de Bucureşti a facut ca in timp numărul celor care vizitează zona sa fie din ce in ce mai mare.
Primul proiect al Statiunii turistice Peştera-Padina-Moroeni a fost realizat in anii 70 cand a fost pusă in functiune instatalia de transport pe cablu Buşteni-Babele-Peştera, instalalie care deservea pe timpul iernii şi partia de ski Babele-Peştera. Studiile realizate după anii 2000 au arătat că pentru o dezvoltare durabilă, statiunea turistică se poate dezvolta în zona Peştera aflată la cca 1600 m altitudine, cu o perspectivă de circa 1200 locuri de cazare , hoteluri, zona Padina, situată la 1500m altitudine, cu o proiectie de cca 3500 1ocuri de cazare in hoteluri şi pensiuni şi zona Zănoaga-Bolboci la 1400 m altitudine cu pensiuni, cu campare in special pentru noapte. Numărul locurilor de munca ce pot fi create depaseste 2000 de persoane.
Proiectul mai cuprinde partii de ski, printre care părtia Babele-Peştera, cu plecare de la 2200m altitudine, lungime de 3500m şi sosirea la 1600 in altitudine ; Părtia Cocora (2163m) — Peştera(1600in) cu lungimca de 2600n sau Părtia Cocora(2163m)-Padina(1500m) cu lungimea de 4500m precum şi trasee de schi fond.
In ciuda faptului că toate studiile au indentificat zona Pestera ca fiind o zonă cu potential de zăpadă naturală din noiembrie pană la inceputul lunii mai, fapt care de altfel a determinat incadrarea ca primă prioritate în Procramul national de dezvoltare a turismului montan Superschi in Carpati (Legea 526/2003), oana acum nu a existat nicio finantare guvemamentală.
De 14 ani, diferite guvene şi majorităti parlamentare au modificat această lege şi au adăugat alte şi alte zone la finantare, .fapt care a dus la aparitia unor partii de ski acolo unde nu există suficientă zăpadă sau sunt situate la atitudini de sub 1000 m.
Domnule Ministru,
Pentru accesul turiştilor in zona Peştera-Padina, Consiliul Judetean Dămbovita a efectuat investitii importante în modemizarea drumurilor judetene DJ 713 şi D.1714. De asemenea, în vara anului 2013 in colaborare cu Consiliile Judetene Prahova şi Braşov, a fost relansată ideea drumului Transcarpatica. Aceasta inseamnă o legătură rutieră intre DN71 şi DN73 din Sinaia la Bran prin Padina-Peştera. Drumul este important atăt pentru zona tunstică Bran, Cheile Grădiştei, Mocciu de Sus pentru că ar facilita accesul la zona monntana Bucegi cu partiile existente din Sinaia şi viitoarele părtii din Peştera dar şi pentru un acces mai rapid de la Bucureşti la Bran, scurtand drmul cu pana la 110 km.
Transcarpatica va insemna un circuit turistic exceptional prin includerea zonelor Rucar, Bran, Poiana Brasov, Predeal, Sinaia, Busteni, Pestera –Padina din Platoul Bucegi. Asta inseamna o legatura directa intre Scropoasa, Bolboci, Cheile Zanoagei, Pestera Ialomitei cu localitatile din zona.
Pentru ca Statiunea turistică Peştera-Padina-Moroeni să treaca granita de la vis la realitate, are nevoie de sprijinul Dumneavoastra, al Ministerului Turismului, al Guvenului Romaniei! Am expus pe scurt situatia actuală dar sunt convins că in studiile ministerului se afla date complete privind oportunitatea dezvoltării acestei zone. Nu este vorba de un proiect politic, urmare a unei decizii politice de conjunctură, este vorba un proiect viabil, identificat ca fiind unul sustenabil prin studiile realizate de specialiştii in turism.
Am rugămintea sa reanalizati prioritătile din Legea Superschi in Carpati şi eu cred că poate numai dintr-o simplă eroare zona Pestera-Padina a fost „sărită” de la finatare pana acum. De asemenea, vă rog sa identificati o solutie de finantare a proiectului Transcarpatica, un drum atat turistic cat mai ales strategic, un drum de interes national. Realizarea acestuia cu siguranta depaseste posibilitatile de finantare locale.”