Noapte
Zi
24 April 2017
2 mins read

Deputatul Oana Vlăducă, despre impozitul global pe gospodărie

Printre subiectele abordate în conferința de presă de luni, 24 aprilie a.c., deputatul PSD Oana Vlăducă a vorbit și despre impozitul pe gospodărie, un subiect intens discutat în ultima perioadă  din cauza lipsei de informații sau a explicațiilor prea greoaie, cetățenii nu înțeleg exact ceea ce însemnă.
Acest sistem de impozitare nu este o noutate pentru țara noastră, el fiind aplicat până în anul 2005.
Guvernul dorește să reintroducă acest sistem de impozitare, impozitul pe gospodărie începând cu data de 1 ianuarie 2018, iar prima declarație fiscală va fi depusă un an mai târziu, în 2019 și presupune o impozitare cu 10% a veniturilor din gospodărie.
Nu e o taxă nouă, ci un nou mod de calcul, care se aplică și în alte state ale Europei.
“Eu cred că este nevoie de introducerea acestui impozit global pe gospodărie astfel încât persoanele cu venituri mici să beneficieze de deduceri fiscale din partea statului.
În același timp se elimină ghișeele, și astfel vom elinimă birocrația, prin faptul că toate declarațiile fiscale vor fi întocmite  și plățile de către consultantul fiscal arondat gospodăriei respective”, a precizat deputatul.
Impozitul global pe gospodărie însemnă ca pentru toate veniturile de până la 2000 de lei din salarii, pensii, din activități economice, sau alte activități independente impozitul va fi 0, iar pentru cei care depășesc suma de 2000 de lei, se va aplica un impozit de 10%.
Deducerile se vor calcula in felul următor: din veniturile gospodăriei sunt scăzute contribuțiile aferente salariilor. Ce rămâne este suma la care se va calcula impozitul de 10%. Din această bază de impozitare se scad deducerile acordate conform legii. Din suma rămasă, dacă este mai mică de 2.000 de lei nu se aplică impozit, dacă este mai mare se aplică 10%.
De exemplu, va fi apliăcată o deducere de 1.600 de lei pentru fiecare copil din familii cu venituri sub 5.000 de lei, 1.200 pentru fiecare copil din familii cu venituri între 5.000 și 10.000 de lei, abonamente medicale din sistemul privat, taxe de școlarizare pentru copii, cheltuieli pentru renovare, reabilitare termică, construcție locuințe, asigurări de bunuri sau viață, cheltuieli cu hrana sau îmbrăcămintea.
Pentru a beneficia de aceste deduceri, cheltuilile vor trebui probate cu chitanțe sau bonuri, dacă nu sunt interesați să deducă cheltuielile, membrii gospodăriei nu sunt obligați să le păstreze.
Ce nu se impozitează
– costul telefoanelor
– abonamente telefonice, cartele și convorbiri efectuate în vederea îndeplinirii sarcinilor de serviciu
– ajutoarele pentru dispozitive medicale acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane
– hrana acordată de angajatori angajaţilor
– cazarea şi contravaloarea chiriei pentru locuinţele puse la dispoziţia persoanelor cu rol de reprezentare a intereselor publice, a angajaţilor consulari şi diplomatici care lucrează în afara ţării
– contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protecţie şi de lucru, a alimentaţiei de protecţie, a medicamentelor şi materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi privind sănătatea şi securitatea în muncă, precum şi a uniformelor obligatorii şi a drepturilor de echipament
– cheltuielile de transport şi cazare primite de salariaţi pe perioada delegării/detaşării în ţară sau străinătate.
– veniturile din dividende ar putea fi scutite de la plata impozitului pe venit.
– veniturile realizate din deţinerea şi transferul instrumentelor financiare care atestă datoria publică a statului, precum şi a unităţilor administrativ-teritoriale.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

DÂMBOVIȚA: Sirenele de alarmare, funcționale şi nu prea

Articolul Urmator

Deputatul Corneliu Ştefan, reprezentantul României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Ultimele Articole

CATD aplică amenzi pentru consumatorii frauduloși

APEL PENTRU COMSUMUL RESPONSABIL DE APĂ! În această perioadă de criză, secetă prelungită și caniculă excesivă, vă rugăm să folosiți cu maxima responsabilitate resursele de apă potabilă destinate consumului uman, deoarece toți
Mergisus

Nu ratați