Noapte
Zi
19 October 2017
3 mins read

Autoritățile dâmbovițene caută soluții pentru construirea unor noi gropi de gunoi la standarde impuse de UE

Gropile de gunoi pline până la refuz reprezintă o adevărată problemă cu care se confruntă județele din România, multe dintre ele fiind declarate neconforme și închise.

Dâmbovița nu face excepție, platformele existente în acest moment la Aninoasa si Titu având capacitatea cu mult depășită. În acest moment autoritățile fac demersuri pentru construcția altor celule de colectare a deșeurilor, celule care trebuie să respecte întocmai standardele europene și legislația în vigoare.

În acest sens, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a făcut precizări și a ținut să lămurească mai multe aspecte legate de colectarea gunoiului din județ.

” Vă spun acum cum v-am spus de atâtea ori, situația legată de celulele de depozitare a deșurilor la nivelul județului este extrem de delicată. În anii 2007 nu a existat inteligența că trebuie să se facă o colectare selectivă pentru toate localitățile județului, drept pentru care am prevăzut în caietele de sarcini la acel moment colectare selectivă doar pentru cinci orașe și doar în zonele de blocuri.

Lucru acesta și depozitarea asta de-a valma a condus la umplerea celor două depozite, cel de la Titu și cel de la Aninoasa.

Avea obligația cel care făce partea de administrare a gropilor să construiască, conform contractului încheiat și asumat în anul 2009, celula doi, celulă care, pentru a asigura capacitatea de depozitare, trebuie proiectată și executată pe o suprafață de 2,5 ha. Constatăm cu surprindere în anul 2017 ca la Aninoasa nu avem decât un hectar de teren și pentru restul facem formalitățile legale, Consiliul a contractat o expertiză, a avut o primă discuție cu proprietarii de teren de acolo. Conform expertizei prețul pe mp în zona respectivă, pentru că avem două variante, fie că vorbin de cumpărare fie că vorbim de expropriere, trebuie identificati proprietarii, trebuie negociat, pornite acțiuni. Nu mai vorbesc despre faptul ca unii proprietari au niște pretenții aberante. Am avut o primă discuție cu acești proprietari la sediul primăriei Aninoasa să cumpărăm acolo suprafața de 2,5 ha pentru că avem nevoie să construim celula.

Apoi avem speța legată de UAT Titu care în anii 2005-2006 a transferat Consiliului Județean Dâmbovița 7,5 ha de teren, 2 ha fiind groapa neconformă, 2,5 ha celula care astăzi este plină, și restul pe ceea ce este de construit celula doi .

Groapa de gunoi a existat acolo nu am facut-o noi acum, locuitorii din Titu știau de ea.

Ne trezim astăzi cu o solicitare din partea Consiliului Local Titu să dăm niște facilități care, personal, mi se par aberante. Putem acorda și putem lua în calcul faptul că unitatea respectivă poate avea niște doleanțe, dar să pui de maniera în care să-mi ceri nu știu câte miliarde că cetățenii orașului respiră un aer poluat?! A stabilit cineva gradul de poluare și nu știu eu?!

Nu vă supărați …eu dau anual bani pentru întreținrea drumurilor județene, cetățenii din Titu nu circulă pe aceste drumuri, eu ce ar trebui să cer? Și al treilea lucru să dau și o redevență pe terenul meu?! Păi mi l-ai transferat o dată, în 2005, ce să mai dau?!

În altă ordine de idei, în urma unei ședințe avute cu reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, cu compartimentul meu de Urbanism și cu arhitectul șef am stabilit următoarele: cele 7 ha transferate către CJD trebuie să se regăsească pe amplasamentul deponeului de la Titu, 7 ha însumând celula nouă pe care mi-am asumat-o în programul european 2,5 ha, și cele 1,2 ha pe care sunt amplasate construcțiile necesare exploatării celulei, restul de aproximariv 3 ha pe care eu pot să construiesc celula nouă  și fără niciun fel de problemă pot să translateź primăriei Titu groapa neconformă. Pentru că am avut șase gropi neconforme în județ și groapa respectivă este a primariei Titu, să si-o ia să facă ce vrea cu ea. Nu am eu de ce să țin groapa neconformă, eu țin celula unu și celula doi pe care o vom construi.” a precizat Oprea.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Avocatul Copilului, structură nouă pentru apărarea drepturilor minorilor

Articolul Urmator

TÂRGOVIȘTE: 35 milioane lei, sumă record  pentru proiecte prin PNDL

Ultimele Articole

Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele