Proiectul de modernizare și reabilitare al șoselei de centură a municipiului Târgoviște reprezintă o mare provocare pentru autoritatea publică locală. Deși a fost început în anul 2009, acesta a întâmpinat foarte multe probleme ceea ce a dus la întârzieri majore, actuala conducere a primăriei reușind să demareze din nou lucrările în luna iulie.
Astăzi, atât reprezentanții autorității publice locale cât și cei ai constructorilor au făcut o prezentare a lucrărilor în curs și a celor pentru viitor, proiectul având termen de finalizare luna decembrie a anului 2018.
Aceste precizări s-au dorit a fi facute în contextul în care, potrivit edilului Cristian Stan ” am vrut să mergem la fața locului la punctele unde se lucrează pe centură pentru că în spațiul public au apărut tot felul de puncte de vedere care sunt puțin distorsionate. Pe centură se lucrează”.
În prezent se pune accentul pe consolidarea structurii de rezistență a podurilor aflate în proiect, unde este cazul, și la construirea de altele noi în paralel,după care se va trece la partea de asfaltare, reabilitare și modernizare a carosabilului.
” La podul de la Teiș în momentul de față se execută forajul pentru construirea podului nou
Este vorba despre construcția noilor stâlpi la care se forează la o adâncime de peste 20 metri, acum fiind făcute 11 astfel de coloane.
Este pentru prima dată când la Târgoviște se execută astfel de lucrări cu asemenea instalații. Valoarea unui astfel de foraj depășește 20.000 lei, iar noi avem nevoie de 54 de astfel de foraje pentru construcția acestui pod nou, paralel celui deja existent, iar în doua săptămâni noi sperăm să le finalizată, mai ales că se va mai aduce încă o astfel de instalație.
La podul de la Teiș este una din lucrările esențiale pentru proiectul de centură pentru că de asfaltat este foarte simplu… Vreau să mai spun un lucru, era foarte ușor pentru noi să facem abstracție de aceste poduri, să renunțăm să le mai ținem în proiect și să ne apucăm numai de asfaltat, 10 kilometri de asfalt îi făceam în două-trei luni de zile, și zona de canalizare se rezolva destul de repede, iar peste câțiva ani ne trezeam cu această zonă și cu podul de la Valea Voievozilor într-o situație din care nu am fi reușit să ieșim foarte repede, cu traficul blocat. Toate materialele, mă refer la armătura pentru aceste coloane sunt aduse în șantier de către constructor. În maxim două-trei săptămâni vom termina aici, cu mențiunea că dacă nu va fi foarte ger se va putea lucra pentru că forajul se face la mare adâncime și lucrările nu or să fie întrerupte de o vreme mai puțin favorabilă. (…) Noi facem tot ceea ce putem să finalizăm acest proiect, nu merge așa cum mi-aș fi dorit, însă este timp să recuperăm… Sunt lucrări ample care nu s-au realizat niciodată în același timp în municipiul Târgoviște, poate că lucrările nu se realizează așa cum ne-am fi dorit însă facem tot ceea ce putem, suntem în fiecare zi în contact cu constructorul, venim în fiecare zi pe șantier, cu constructorul discutăm poate de 10-20 de ori în fiecare zi încercând să rezolvăm problemele care sunt inerente unei lucrări de asemenea anvergură. Eu îmi exprin convingerea că la anul pe vremea aceasta vom veni împreună la recepția proiectului de centură a municipiului Târgoviște.
Un alt punct important din proiect este podul dintre Târgoviște și Valea Voievozilor care este închis în momentul de față pentru lucrările care se realizează aici. Si acest pod reprezintă una din lucrările de mare importanță, la acest moment deja lucrările care au vizat consolidarea, curățarea aparatelor de reazăm, sunt realizate. Ce a însemnat lucrul acesta ?! Practic întreg podul a fost ridicat pe cric, iar structura de rezistență a fost curățată pentru a se putea interveni după aceea la zona de carosabil. Și la acest pod aveam opțiunea de a nu începe lucrările fără a crea în momentul de față inconvenientele este clar că s-au generat având în vedere că nu se mai poate circula în această zonă, dar asta însemna că în câțiva ani acest pod s-ar fi deteriorat complet și am fi ajuns în situața de a-l reface de la zero plus finanțarea și un poriect separat pe care ar fi trebuit să-l facem. Doi, noi cei de la Primăria Târgoviște am ales să ne asumăm răspunderea și să luăm o decizie care poate că îm momentul de față nu este pe placul celor care tranzitează această zonă, dar era decizia corectă, decizia responsabilă, decizia pe care o administrație publică locală responsabilă trebuia să o ia. La momentul de față se lucrează la cofragul exterior, după ce se vor termina lucrările la care se lucrează în prezent, lucrări care înseamnă lărgirea podului cu ceea ce înseamnă trotuarele, deci podul va fi lărgit cu aproximativ 60-70 de centimetri pe fiecare parte, se va turna betonul, se va pune hidroizolația și după aceea se va turna asfaltul. Lucrările nu sunt simple, lucrările sunt de un grad înalt de complexitate… Sunt primele lucrări pe acest proiect de centură care se realizează la acest pod, lucrări de natură să asigure consolidarea podului și să asigure circulația în această zonă încă mulți ani de acum înainte. Noi facem toate eforturile pentru ca acest pod să fie redat circulației cât mai repede, știm că este punctul nevralgic în momentul de față, este singurul pod care este închis în totalitate, pe celelelalte poduri nu se va întâmpla lucrul acesta… Se mai lucrează și la podul peste Canalul istoric, este podul care este la Arhiepiscopie, și acolo se va face o pasarelă nouă care va lega drumul nou de pe Cornel Popa cu Șoseaua Mihai Bravu. Facem toate eforturile să redăm circulației acest pod până pe 15 decembrie”, a adăugat primarul Cristian Stan.