Noapte
Zi
15 January 2018
1 min read

Deputat Gilia Claudia: “Purtându-l pe Eminescu în suflet, purtăm cu noi o comoară neatinsă de praful timpului.”

15 ianuarie este un moment special al adunării românilor în jurul valorilor naționale, semnul bucuriei fiind chiar această strângere laolaltă.

Într-o zi cu o profundă semnificație pentru întreaga cultură și spiritualitate românească, ziua trecerii în legendă a poetului național – Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale, este un bun prilej de a ne arăta recunoștința pentru uriașa moștenire identitară pe care ne-a lăsat-o, căci limba pe care o vorbim astăzi este limba reinventată de Eminescu. Tocmai de aceea, momentul este nu doar celebrarea unui mare creator, ci chemarea la reflecție asupra identității române.

Pornind de la Nicolae Iorga – „Eminescu e întruparea literară a conștiinței românești, una și nedespărțită”, – consider că  opera sa este mereu actuală și ne ajută pe noi, astăzi, să rămânem ancorați într-un fel de realitate care ni se aplică și azi, ca și ieri, ca și alaltăieri. Ea se identifică atât cu trecutul, cât și cu prezentul și cu viitorul nostru. Poetul românilor a „săpat” adânc în istoria și cultura națională, scoțând în evidență, cu o puternică vibrație patriotică și o excepțională capacitate de sinteză, momentele cruciale ale unui neam atât de provocat de către destin, originea noastră și dăinuirea în spațiul geografic, lingvistic de referință.

Eminescu a fost omul care, cu străduință și talent inegalabil, a descris în versuri sau în proză marile bătălii din istoria tumultoasă a neamului românesc, iar astăzi, este sufletul poporului român, ducând spiritualitatea acestui popor dincolo de granițele României, printr-o operă care a atras o mulțime de iubitori de frumos. Eminescu este  cu adevărat „omul deplin al culturii române… o conștiință de cultură deschisă către tot” (Constantin Noica).

Ca om care prețuiește valorile naționale, dedicat educației în calitate de profesor universitar, dar și ca mamă, îndemnul meu este acela de a nu-l uita pe marele poet. Cum putem face asta? Simplu: să-i citim și să-i recitim opera, să învățăm să ne purificăm sufletele prin versul lui, din respect și dragoste față de un trecut căruia îi suntem datori.

Purtându-l pe Eminescu în suflet, purtăm cu noi o comoară neatinsă de praful timpului.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

“Eminesciana”, o întâlnire cum puține se mai întâmplă azi!

Articolul Urmator

DÂMBOVIȚA: Peste 10.000 de șomeri înregistrați în luna decembrie a anului trecut

Ultimele Articole

Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele