Noapte
Zi
8 February 2018
3 mins read

Gilia Claudia:”Trebuie să sprijinim constant comunitățile românești din afara granițelor

“Informare parlamentară

În Parlament se întâmplă lucruri bune pentru românii din afara frontierelor. Săptămâna aceasta am avut o dezbatere cu foarte multe rezultate alături de conducerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

 Diaspora și etnicii români din afara granițelor au fost o preocupare continuă de când am fost desemnată să fac parte din Comisia parlamentară pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

În calitate de deputat în Comisia care se ocupă de problemele românilor din afara granițelor am fost preocupată, în mod deosebit, de consolidarea relațiilor dintre România și Republica Moldova. Cred că suntem obligați să sprijinim, constant și în mod concret, comunităţile româneşti din afara frontierelor. Alături de colegii din Parlament și din Guvern voi susține o serie de acțiuni, cum ar fi:

– construirea de şcoli și grădinițe;

– susținerea de biserici;

– oferirea de burse de studiu;

– susținerea acțiunilor culturale;

– consolidarea parteneriatului dintre autorităţile române din străinătate, în vederea găsirii de soluţii noi la problemele cu care se confruntă cetăţenii, din perspectiva apărării drepturilor, libertăţilor şi demnităţilor românilor;

–  sprijinirea funcţionării presei de limbă română în mediul virtual.

La lucrările ședinței din această săptămână am avut un dialog susținut cu Natalia Intontero – ministrul pentru românii de pretutindeni, Ovidiu Iane și Veaceslav Șaramet – secretari de stat, Adriana Palade – secretar general, precum și cu Raluca Stoica – responsabilul pentru relația cu Parlamentul.

Discuțiile purtate au vizat o problematică extrem de diversă cu privire la comunitățile de români din afara granițelor țării. Printre cele mai importante subiecte abordate s-au numărat:

–  efectele Brexit-ului asupra cetățenilor români care trăiesc, muncesc și studiază în Regatul Unit. Am convenit că vom susține o serie de soluții pentru a-i sprijini pe aceștia în perioada de tranziție;

–    problemele care vizează comunitatea de peste 400.000 de etnici români din Ucraina, dar și efectele Legii educației din această țară asupra comunității de români. În luna septembrie, Parlamentul României a adoptat o declarație privind restricționarea învățământul în limba română în Ucraina prin noua lege a educației, iar în perioada următoare vom susține pe toate căile legale rezolvarea problemelor etnicilor români din țara vecină;

– problematica prevenirii exploatării românilor din străinătate. Am văzut zeci de cazuri în care compatrioții noștri au căzut victime ale ”sclaviei moderne” în alte țări. Aceste practici pot fi stopate prin colaborarea îndeaproape a autorităților străine cu cele române;

– simplificarea procedurii de eliberare a pașapoartelor pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate;

– propunerea ca membrii Cabinetului Viorica Dăncilă să se întâlnească cu comunitățile de români din afara granițelor, ori de câte ori se află în vizitele oficiale în străinătate;

– lansarea sesiunii de proiecte care vizează sărbătorirea Centenarului.

În același timp, consider că trebuie să consolidăm o serie de programe educaţionale pe care să le oferim etnicilor români din străinătate și celor din diaspora. Acest lucru se poate întâmpla prin acordarea de burse și sprijinirea deschiderii de filiale ale universităților românești în țările în care avem o comunitate consistentă de etnici români. Diaspora științifică trebuie atrasă în proiecte de colaborare cu mediul academic român prin burse și linii de finanțare speciale.

Am stabilit, împreună cu reprezentanții ministerului și toți membrii comisiei, să avem un plan concret de acțiuni pentru sărbătorirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Pentru mine, în calitate de deputat de Dâmbovița, programul “Centenar prin înfrăţiri” este o prioritate și o îndatorire pe care am preluat-o cu mare responsabilitate de la cetățenii județului. Dâmbovița a fost unul dintre pionierii acordurilor de înfrățire, care nu s-au limitat la cuvinte pe hârtie, ci s-au materializat în mai multe proiecte de suflet: construirea Grădiniței din Rușeștii Noi, raionul Ialoveni, reabilitarea și modernizarea liceului Teoretic din Ștefan Vodă, taberele de vară pentru copii din Raionul Ialoveni (proiecte inițiate de senatorul Adrian Țuțuianu) etc.

Anul centenar ne poate aduce mai aproape prin proiecte și acțiuni concrete, indiferent unde suntem în acest moment!”.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

TÂRGOVIȘTE: Asistații social nu muncesc pentru că sunt …”depresivi” (VIDEO)

Articolul Urmator

Gilia Claudia:”Trebuie să sprijinim constant comunitățile românești din afara granițelor”

Ultimele Articole

3 SUD EST în concert, la Târgoviște! 

Experimentează un concert unic alături de 3 SUD EST. Cel mai frumos cadou din primavară poate crea cele mai intense Amintiri!Pe 29 Martie 2025, lasă-te purtat de magia muzicii și vino alături
Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele