Nu există comună sau oraș din România care să nu aibă asistați social, beneficiari ai Legii 416, care, în mod normal, pentru a-și încasa indemnizația, trebuie să presteze un anumit număr de ore de muncă pe lună în folosul comunității.
De la caz la caz, sumele încasate sunt de la 142 lei/persoană și până la 640 lei/familie.
La Târgoviște, din 360 de astfel de persoane asistate social, 300 sunt apți de muncă, iar în jur de 260 au adeverințe medicale prin care sunt scutiți de efort, iar dintre aceștia, 158 au scutire de la 6 la 12 luni, și se mai adaugă 100 de persoane care, în fiecare lună, aduc adeverințe de la medic.
Potrivit primarului Cristian Stan legea prevede ca în cazul în care beneficiarul dosarului de ajutor social nu este apt de muncă un alt membru al familiei îi poate presta obligația.
Însă, la Târgoviște, există familii întregi în care toți sunt suferinzi, iar ca exemplu de diagnostice, edilul a amintit de tulburare depresivă, migrenă recurentă, tulburare de personalitate, etc.
Aceasta categorie de persoane “este cea mai bolnavă categorie din municipiu”, potrivit primarului.
Pentru că au dorit stoparea acestui fenomen, administrația locală au mers cu sesizare la Colegiul Medicilor Dâmbovița, unde, din păcate, nu au primit niciun răspuns care să ajute la depistarea celor care sunt sau nu bolnavi cu adevărat.
De asemenea, tot în acest caz, inclusiv politia s-a autosesizat în iarna anului 2016 când refuzul de a munci la deszăpezire a asistaților social a fost subiect preluat de presa națională, cercetările fiind în curs.