Noapte
Zi
28 May 2018
1 min read

Prețul lemnului de foc riscă să crească semnificativ

Prețul lemnului de foc riscă să crească semnificativ, informează Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, prin intermediul unui comunicat de presă. Instituția atrage atenția asupra unui fenomem amenințător în ceea ce privește blocarea pieței de desfacere a lemnului de foc pentru populație, și asta din cauza aplicării articolului 59 din Codul Silvic. Potrivit legislației în vigoare Romsilva trebuie să desfășoare lucrări de îngrijire a pădurilor ” la o cota majorată,  din care ar rezulta un volum exploatat de aproximativ 4,3 milioane de metri cubi din pădurile proprietatea publică a statului, aflate în administrare.

 Chiar dacă Romsilva a crescut cu 16% volumul rezultat din lucrări silvice efectuate prin mijloace proprii și cu 632% prin intermediul prestării de servicii, volumul de lemn exploatat introdus pe piață din pădurile proprietate publică a statului a scăzut în primele patru luni ale anului cu 150 de mii de metri cubi față de perioada similară a anului trecut. De asemenea, volumul oferit prin licitații publice firmelor atestate în exploatări forestiere a scăzut cu 22%.

    “Regia Națională a Pădurilor – Romsilva apreciază că în lipsa unor măsuri legislative imediate, în pădurile proprietate publică a statului ar putea rămâne neexploatat, până la finalul anului, un volum de 2 milioane de metri cubi de lemn, cu numeroase efecte negative asupra asigurării masei lemnoase necesare pentru incălzirea populației și a industriei de prelucrare a lemnului. De asemenea, prin scăderea volumului de masă lemnoasă pus pe piață, pot interveni majorări de prețuri, din cauza cererii mari și a ofertei scăzute.

    Un alt efect negativ va fi acela ca nu vor putea fi efectuate lucrările de îngrijire conform planurilor anuale prevazute în amenajamentele silvice, ce are putea conduce la degradarea pădurilor, diminuarea speciilor valoroase în pădurile de stat, deprecierea lemnului provenit din doborâturi de vânt și extinderea bolilor și dăunatorilor în pădurile din jur.

    Regia Națională a Pădurilor – Romsilva consideră că este nevoie de o măsura urgentă în sensul renunțării la obligativitatea efectuării lucrărilor silvice doar prin forțe proprii sau prin prestări silvice care ar putea preintampina aceste posibile riscuri, cu consecinte asupra pieței lemnului și a stării de sănătate a pădurilor proprietate publică a statului administrate de Regie.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administreaza 3,14 milioane de hectare de pădure proprietate publică a statului, adică 48% din totalul fondului forestier național.” , se arată în comunicat.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

DÂMBOVIȚA: S-au făcut primii pași pentru modernizarea DN71 Bâldana-Târgoviște-Sinaia

Articolul Urmator

A murit electrocutat în timp ce se afla la pescuit

Ultimele Articole

Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele