În calitate de membru al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din cadrul Camerei Deputaților, deputatul Claudia Gilia a participat, în data de 22 iunie a.c., în Castellon, Spania, la inaugurarea Bibliotecii ”Regina Maria”, situată pe Calle Maestro Arrieta, 34B.
Biblioteca a luat ființă prin eforturile conjugate ale comunității românești, cu aportul a patru asociații: Uniunea Culturală Română, Centrul Civic român, Asociația Rumanos en la Plana și Asociația Rumanos en la Vall.
”Ne aflăm astăzi într-un loc al cunoașterii și al respectului reciproc. Cartea, literatura, cultura și tradițiile sunt cele care ne unesc și fac ca relațiile dintre cele două țări să fie din ce în ce mai puternice.
Anul acesta România a fost invitat de onoare la cea de-a 77-a ediție a Târgului de Carte de la Madrid. Felicit autoritățile spaniole, dar și pe cele ale reprezentanței diplomatice române că au făcut posibil acest eveniment. Acolo s-a văzut că literatura română este cunoscută, așteptată și apreciată de spanioli.
Am convingerea că literatura ne va ajuta să ne cunoaștem și să ne respectăm reciproc. Într-o Europă unită avem obligația să ne protejăm și să ne promovăm valorile culturale, patrimoniul istoric și cultural.
Aici, în Castellon de la Plana, sunt peste 30.000 de români. Pentru a-i ajuta să mențină contactul cu limba română și cu literatura națională am decis să donez 100 de cărți noii biblioteci pentru comunitatea de români din Castellon.
De asemenea Primăria Municipiului Târgoviște a donat Bibliotecii ”Regina Maria” un număr de 1000 de cărți.
Astăzi am vorbit cu foarte mulți dintre conaționalii noștri și cu autoritățile spaniole și am aflat că emigranții români sunt bine văzuți în Castellon de la Plana, sunt apreciați și respectați.
Chiar și acest gest de deschidere a unei biblioteci pentru cartea românească arată eforturile de adaptare ale instituțiilor publice la nevoile comunității și nevoia de a fi alături de cetățenii români din această regiune.
Dragii mei, păstrați legătura cu țara prin toate mijloacele moderne. Vorbiți-le copiilor dvs. despre Eminescu, Caragiale, Coșbuc, Goga, dar ce-l mai important este să-i îndemnați să citească, să redescopere singuri comoara limbii române. În anul Centenarului Marii Uniri este de datoria noastră să promovăm și să conservăm valorile care ne definesc identitatea noastră. Iar cartea este primul ambasador, primul doctor și primul prieten care ne poate apropia unul de celălalt.
Lectură plăcută și sper ca legăturile dintre cele două orașe înfrățite – în Castellon de la Plana și Târgoviște să fie mai puternice prin această donație de carte.
Vă așteptăm acasă oricând și să nu uitați că dacă Spania v-a primit cu brațele deschise este doar pentru că dumneavoastră sunteți cei mai buni ambasadori ai României prin ceea ce faceți și cum faceți.
La Mulți Ani, dragi români la 100 de ani de la România Mare.
Mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect de suflet pentru comunitatea de români din Castellon de la Plana, tuturor celor ce au participat la eveniment,.
Mulțumiri speciale autorităților locale spaniole care sprijină comunitatea de români din Castellon.
Un gând bun și respectul meu pentru domnul Jose Luis Lopez Ibanez, consilier local, care a participat la evenimentul prilejuit de inaugurarea Bibliotecii ”Regina Maria””, a declarat parlamentarul.