Miercuri, 14 iunie a.c., Camera Deputaților, for decizional, a vot pozitiv pentru proiectul de lege prin intermediul căruia pașii către înființarea rețelor de gaze naturale să fie mai simpli. Astfel, furnizorii acestor servicii vor fi obligați să asigure finanțarea pentru lucrările pentru realizarea obiectivelor/conductelor necesare racordării.
Claudia Gilia, deputat PSD de Dâmbovița explică pe larg avantajele majore pe care le aduce această lege, fiind un pas important în procesul de descentralizare.
“Am susținut și am dat votul definitiv în Camera Deputaților pentru legea prin care rețelele de distribuție a gazelor naturale vor putea fi înființate de către autoritățile locale.
Ieri au fost adoptate de către Camera Deputaților modificările aduse Legii energiei și gazelor naturale. Este un pas important în procesul descentralizării serviciilor de utilitate publică. În plus, prin modificările votate de către deputați, fiecare comunitate locală se va putea dezvolta economic fără impedimentele cu care se confrunta până în prezent.
De exemplu, până în acest moment, înființarea unei rețele de distribuție a gazelor era un proces anevoios și foarte greoi. Din acest considerent, în ultimii 6 ani, nu s-a înființat nicio nouă rețea în toată țara. După ce Legea va fi publicată în Monitorul Oficial, primăriile vor putea să-și înființeze servicii de furnizare a gazelor naturale, care să se ocupe de investiții în acest domeniu. Banii pot fi de la primărie sau din parteneriate cu Consiliile Județene sau alte surse.
Cea mai importantă modificare este că s-au simplificat procedurile. De acum încolo, procedurile de concesionare a serviciilor de furnizare a gazelor naturale NU se vor mai realiza de către Ministerul Energiei pentru fiecare primărie în parte. Prin modificările aduse Legii 123/2012 privind Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, unitățile administrativ-teritoriale, care își cunosc mult mai bine nevoile comunității locale, vor putea să organizeze licitații pentru concesionarea serviciilor de furnizare a gazelor naturale. Se va întâmpla la fel ca în cazul altor servicii publice precum cele de apă și canal, salubritate sau iluminat public.
Este vorba despre descentralizarea acestor servicii, dând posibilitatea unităților administrativ teritoriale să își gestioneze singure necesitățile și să se dezvolte economic fără a avea nevoie de caietele de sarcini pentru concesiuni care să fie aprobate prin hotărâre de guvern.
Satele și orașele mici, care nu au fost încă racordate la rețeaua de gaze naturale, vor putea să facă acest lucru într-un timp mult mai scurt și cu costuri mult inferioare celor practicate astăzi.
În plus, prin această lege se instituie obligativitatea operatorului de distribuţie sau a operatorului de transport şi de sistem de a finanţa toate lucrările pentru realizarea obiectivelor/conductelor necesare racordării, instituindu-se în acest sens sancţiuni graduale care se aplică operatorilor în cazul nerespectării acestei prevederi.
25% dintre reclamațiile depuse la ANRE, de către persoane fizice și juridice, au fost inițiate deoarece operatorii nu au permis accesul acestora la sistemele de distribuție a gazelor. Atât consumatorii casnici, cât și cei industriali și primăriile se plângeau de greutățile cu care se confruntau în momentul în care doreau să se racordeze la rețeaua de gaze naturale. Nu este permis ca primăriile sau persoanele fizice sau juridice să aștepte ani în șir pentru a beneficia de gaze. Tocmai din acest considerent am susținut și votat acest proiect de lege.
Prin această lege se dă o gură de aer și CONSUMATORILOR INDUSTRIALI. Dacă aceștia se vor încadra într-un consum minim de energie de gaze naturale în valoare de 150 de mii de megawați, vor avea dreptul să se lege direct la operatorul național de sistem printr-o magistrală directă. Ceea ce înseamnă că nu vor mai plăti costurile de distribuție și vor putea fi mult mai competitivi din punct de vedere economic. Este o șansă în plus oferită industriei naționale și investitorilor din țara noastră.
Am încrederea că, prin aceste modificări aduse Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, se va realiza mult mai ușor dezvoltarea economică a fiecărei comunități locale sau industrii românești. Autoritățile locale vor avea puterea reală să decidă asupra investițiilor în rețelele de gaze naturale.” , precizează parlamentarul.