Printr-un proiect de lege, deputatul PNL, Florin Roman, dorește ca prezența masinilor de poliție care sunt prevăzute cu aparat radar să fie presemnalizată cu panouri, cu 500-1000 de metri înainte, iar mașinile să fie inscripționate cu semnele Poliției Rutiere.
De asemenea, iniţiativa prevede şi interzicerea radarelor care nu sunt amplasate în locuri vizibile, iar panoul care va atenţiona existenţa maşinilor cu radare vor trebui montate de administratorii drumurilor, la cererea poliţistului.
O altă schimbarece se dorește a fi adusă Codului Rutier este aceea ca maşinile de poliţie trebuie să aibă la vedere inscripţionate semnele Poliţiei Rutiere, iar dispozitivele radar de tip pistol nu vor mai putea fi folosite la mai mult de zece metri de maşina de poliţie.
O altă modificare arată că şoferii care au fost prinşi fără Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) nu vor mai rămâne fără talon, aşa cum este prevăzut în legislaţia în vigoare, ei având posibilitatea să îşi facă inspecţia tehnică obligatorie în 15 zile de la data în care au fost prinşi.
Proiectulul actual a primit aviz pozitiv de la comisia de transporturi și de la cea juridică, însă Guvernul a anunţat că nu susţine aceste modificări.
“Această lege nu interzice radarele, interzice doar acele radare care nu sunt în locuri vizibile. Acest proiect de lege este aplicat în ţările europene într-o formă similară, iar el a dus la reducerea numărului de victime rezultate din accidente rutiere” a afirmat Florin Roman, iniţiatorul propunerii legislative.
Cătălin Drulă, deputat USR, consideră că ideile colegului liberal fac imposibilă aplicarea Codului Rutier în ceea ce privește limitarea vitezei şi că noua formă a propunerii este “oribilă”.
“A revenit proiectul de lege cu interzicerea radarelor într-o formă oribilă care face practic imposibilă aplicarea Codului Rutier în ce priveşte viteza. După promulgare, va fi liber la călcat pedala. Deşi iniţial fusese respins proiectul în Comisia de Transporturi, se pare că s-au dus negocieri şi de data asta a fost votat în Comisiile reunite de toate partidele politice în afară de USR. S-a transformat într-o caricatură controlul şi aplicarea legii rutiere în ce priveşte viteza de circulaţie: “atenţie că în 500 de metri trebuie să mergeţi un pic încet vreo 2-300 de metri, apoi puteţi s-o călcaţi din nou”. Oribil sentimentul când vezi că toate celelalte partidele politice votează la unison mizeria asta. La fiecare vot: pădure de mâini pentru, 6 voturi împotrivă de la USR. Imuni la argumente, imuni la absurditatea prevederilor. Inclusiv membrii acestor partide care păreau oameni rezonabili”.
Camera Deputaților este for decizional, iar actualul proiect va fi dezbătut și votat astăzi, în ședință.