Luni, 9 iulie a.c., Camera Deputaților a adoptat Codul Administrativ, cu 175 de voturi “pentru”, 33 “împotrivă” și 13 abțineri, cod care vine cu numeroase modificări în ceea ce privește statulul aleșilor locali sau județeni, și care a fost eleborat după consultări cu diferite entități din administrație, cum ar fi,
Asociația Comunelor din România, Asociația Orașelor, Asociația Municipiilor, Asociația prefecților si subprefecților, U.N.C.J.R, A.N.I., Institutul Național de Administrație, Agenția Națională a Funcționărilor Publici, și așa mai departe.
“Administrația publică funcționa și era organizată după o serie de principii și legi aflate în vigoare de mai mult de 28 de ani.
Codul Administrativ este un pas înainte pentru dezvoltarea României în anul Centenar. După votul dat astăzi în Camera Deputaților, Administrația Publică Locală și Administrația Publică Centrală vor fi mai eficiente, mai performante și mai apropiate de cetățeni. Codul Administrativ este un act normativ complex care a reunit 18 acte normative ce reglementau diferite arii ale administrației publice.
Este foarte important și am apreciat faptul că pentru elaborarea acestuia au fost consultate și s-au primit puncte de vedere și recomandări de la toate asociațiile din administrația (Asociația Comunelor din România, Asociația Orașelor, Asociația Municipiilor, Asociația prefecților si subprefecților, U.N.C.J.R, A.N.I., Institutul Național de Administrație, Agenția Națională a Funcționărilor Publici, etc). Pe lângă aceste asociații au contribuit atât Ministerele de resort, cât și reprezentanții celor mai puternice administrații locale.
Prin acest Cod Administrativ se realizează o democratizare profundă a administrației publice locale, dar și o modernizare a funcției publice. România are nevoie de funcționari publici bine pregătiți, motivați și implicați în rezolvarea problemelor cetățenilor.
Astăzi, s-au fixat foarte clar o serie de principii pentru ca Administrațiile Locale să fie eficiente, iar investițiile să poată fi făcute în interesul cetățenilor.
Astfel, prin acest Cod, DESCENTRALIZAREA și AUTONOMIA LOCALĂ sunt întărite și sunt create o multitudine de instrumente și proceduri prin care sunt puse în practică. Se realizează o reală alocare a resurselor financiare. Nu se vor mai pierde milioane de euro din cauza birocrației, a contestațiilor sau a celor care nu doresc modernizarea comunităților noastre locale. Se va scurta timpul de construire a școlilor, spitalelor și drumurilor.
A fost o lege așteptată de miile de Primari, Președinți de consilii Județene, consilieri locali sau județeni.
Acest Cod Administrativ redefinește funcția publică, profesionalizând-o. Nu mai este o Lege stufoasă, încurcată sau învechită. Este un act normativ care se constituie într-un instrument ușor de utilizat de către toți destinatarii normelor sale.
Prin acest act, administrația devine mai eficientă, mai apropiată de nevoile cetățeanului și de valorile europene.
Acest Cod Administrativ este cel mai important act normativ care contribuie in mod definitoriu la dezvoltarea statului roman în secolul XXI.”, precizează deputatul social democrat Claudia Gilia.