Noapte
Zi
24 October 2018
2 mins read

Problema apei potabile de la Pucioasa, pe masa Guvernului

Nu este o noutate faptul că locuitorii orașului Pucioasa și a comunelor învecinate se confruntă, de câțiva ani, cu problema apei potabile, care, de fapt, nu prea este potabilă.

Să nu uităm faptul că, până nu demult, bacteria Clostridium le-a dat mari bătăi de cap autorităților. Se pare că acum altă problemă a apărut și amenință alimentarea cu apă.

Seceta excesivă a făcut ca lacul de acumulare Pucioasa, locul de unde peste 25.000 de oameni primesc apă, să înceapă să sece. În plus, peste 70% din suprafața acestuia este colmatată, iar analizele de laborator arată faptul că bacteria Clostridium se află în mâlul de pe maluri.

Deși autoritățile orașului au găsit o soluție pentru remedierea problemei și pentru livrarea de apă în condiții de siguranță, apă potabilă, proiectul este blocat din cauza birocratice.

Soluția consta în aducerea apei de la o firmă din Fieni, sau aducerea în Pucioasa a unei conducte cu apă din sursă montană.
În acest sens, deputatul Corneliu Ștefan readuce în fața Guvernului României, pe masa premierului Viorica Dăncilă, acest subiect extrem de important pentru locuitori zonelor afectate și cere găsirea unei soluții de urgență.

„Stimată doamnă Prim-ministru,
Supun atenţiei dumneavoastră situaţia cu care se confruntă locuitorii din oraşul staţiune Pucioasa şi cei ai altor patru localităţi din jur, care nu beneficiază, din cauza unor probleme de ordin birocratic, de o sursă de apă potabilă sigură.
În calitatea mea de deputat în Parlamentul României, în luna februarie 2018, l-am informat pe ministrul Apelor şi Pădurilor că 25.000 de dâmboviţeni sunt alimentaţi cu apă potabilă din staţia de tratare Pucioasa, a cărei sursă este lacul de acumulare Pucioasa, executat pe râul Ialomiţa în perioada 1971-1975, baraj care este astăzi colmatat în procent de aproximativ 75%.
Demersul meu, în completarea celor efectuate de autorităţile locale şi judeţene, a plecat de la faptul că specialiştii au explicat că operaţiunea de decolmatare a lacului de acumulare Pucioasa este imposibil de realizat, iar analizele microbiologice efectuate de către operatorul de distribuţie a apei au scos în evidenţă o concentraţie foarte mare de bacterii Clostridium Perfingeris în mâlul depus, ceea ce înseamnă că trebuie să se renunţe urgent la această sursă de apă, fiindcă reprezintă un pericol iminent pentru sănătatea populaţiei.
Doamnă prim-ministru,
Din păcate, această problemă gravă nu şi-a găsit rezolvarea nici până astăzi. Mai mult, s-a acutizat! Seceta din acestă toamnă a dus la scăderea dramatică a debitelor cursurilor de apă care alimentează lacul de acumulare Pucioasa. Se impune, aşadar, până nu este prea târziu, o implicare totală a tuturor factorilor responsabili pentru realizarea, într-un timp optim, a unei reţele de apă care să alimenteze oraşul din sursele din munte.
Reamintesc faptul că, în data de 16 ianuarie 2016, s-a sistat furnizarea apei către cei 25.000 de dâmboviţeni din zona de nord a judeţului, întrucât valorile ridicate ale bacteriei Clostridium Perfingeris nu au permis potabilizarea. Furnizarea apei a fost reluată fără restricţii abia după o lună şi jumătate, în ziua de 29 februarie 2016. În toamna aceluiaşi an, Administraţia Naţională Apele Române – SGA Dâmboviţa a declasificat apa din lacul de acumulare Pucioasa de la categoria A2 la categoria A3, impunând a se găsi surse alternative de aprovizionare cu apă pentru consumul uman.
Solicit răspuns în scris.
Deputat Corneliu Ștefan”

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

TÂRGOVIȘTE: 3,9 milioane de lei se vor investi în reabilitarea a opt străzi din municipiu

Articolul Urmator

A nins în zona montană a județului Dâmbovița

Ultimele Articole

Dâmbovița Arena prinde contur! 

Cel mai mare complex sportiv din județul Dâmbovița prinde contur. Cu fonduri prin Compania Națională de Investiții (CNI), dar și o cofinanțare din partea Consiliului Județean, arena va putea găzdui de la
Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele