Faptul că implementarea unor proiecte întârzie poate avea cauze multiple, fie din vina funcționarilor, fie din vina constructorilor, ori, cum foarte des se întâmplă în ultimii ani, din cauza faptului că nu se prezintă nimeni la licitații. Prin situații similare trec numeroși edili, atât din țaŕă cât și din județul Dâmbovița. Două dintre cazuri le regăsim în comunele Niculești și Braniștea, unde autoritățile locale bat pasul pe loc cu anumite investiții, aflându-se deja la cea de a treia încercare de găsire a unor firme care să vină să lucreze.
“Avem o grădiniță care a fost de trei ori scoasă la licitație, abia acum avem o ofertă care nu știu cum s-a încheiat, ieri s-au mai depus niste clarificări, sper că s-au depus pentru că deja mi se pare prea mult să o scoatem de trei ori la licitație și să nu vină nimeni. ” a precizat Marian Țachianu, până ieri primar al comunei, actual deputat.
În completarea acestuia a venit și primarul comunei Niculești, acolo unde există aceeași problemă, însă pentru două obiective.
“Am două obiective pe care, acum, le-am scos pentru a treia ora la licitație. La școală, la primele două încercări nu s-a prezentat nimeni, rămăseseră cu standardul de cost vechi, acum la a treia am refăcut documentația, au rezultat alte valori, și se pare că nici acesta nu se finalizează. Iar la grădinița cu program prelungit care are ca și sursă de finanțare fonduri europene, prin AFIR, am scos-o de două ori la licitatie publică, acum am actualizat valorile, urmează să o ridicam din nou în sistemul SICAP să vedem dacă se prezintă cineva care să câștige și licitația, pentru că, au fost doi inși care s-au prezentat, dar nu au depus documentele necesare și a trebuit să anulăm procedura de licitație.” a precizat primarul Dorinel Soare.
Cei doi au expus și motivele care duc la apariția unor astfel de situații, și anume faptul că în ultimii trei ani au apărut foarte multe oportunități de finanțare prin care administratiile locale au posibilitatea de atragere a fondurilor și constructorii nu se pot implica, din varii motive, în mai mult de două, trei proiecte. Un alt factor ar fi acela al lipsei forței de muncă, numeroase firme fiind obligate să aducă din strainătate muncitori.
“Motivul principal pe care aceștia îl invocă la licitații este valoarea mică a investiției. Pe de o parte au dreptate, pe partea cealaltă nu. Spun asta în sensul că până acum se licita și cu 60% o investiție, sunt in curs investiții care de derulează și cu 300-350 de euro/mp, iar acum nu mai vin nici cu 400-450 de euro/mp.
Își aleg investițiile care sunt cotate mai bine, care au valoare mai mare.
Ar fi o soluție să mai facem o reevaluare o modificare a indicatorilor economici ai proiectelor, să mai adaugăm ceva, să venim cu salariile conform Ordonanței 114, pentru că sunt investiții scoase la licitație fară aceste modificări, mai trebui făcute și nici modificări la salarii, să venim cu ele. Licitațiile de la Braniștea nu au cuprins aceste lucruri. Acum sunt conștient și de faptul că orice investiție licitată anul acesta nu se va finaliza și ne bazăm un pic și pe bugetul de anul viitor”, a completat Țachianu.