Noapte
Zi
3 July 2020
1 min read

CCR: Internare și carantinarea obligatorie a pacienților cu COVID 19 sunt “o veritabilă privare de libertate”

Curtea Constituțională spune că internarea și carantinarea obligatorie a persoanelor infectate cu  COVID-19, prin ordin de ministru, sunt  o „veritabilă privare de libertate”.

Judecătorii au declarat ca fiind neconstituțional ordinul de ministru, condițiile de aplicare a carantinei, a formelor pe care măsura le poate lua și stabilirea unei proceduri fiind obligatoriu stabilite printr-o lege.

Magistrații consideră faptul că fiecare individ trebuie aibă posibilitatea contestării în justiție a detenției de ordin medical într-un termen scurt, astfel încât, în cazul în care internarea este constatată ca fiind nelegală, ea să poată fi eliberată. Cu alte cuvinte, celui căreia i se aplică măsura detenției de ordin social-medical trebuie să beneficieze de un drept de acces la justiție efectiv, care să asigure judecarea într-un termen rapid a acțiunii și să dispună eliberarea persoanei deținute nelegal, arată motivarea CCR.

În ceea ce privește internarea forțată a unui pacient, Curtea spune ca măsura că măsura există în Codul Penal și în Legea sănătății mintale, dar trebuie dispusă de judecători. În motivare, judecătorii CCR explică faptul că internarea obligatorie limitează drepturi fundamentale cum sunt liberă circulaţie sau dreptul la viaţa de familie şi privată. În cuprinsul dispoziţiilor art.5 din CEDO, detenţia legală a unei persoane susceptibile să transmită o boală contagioasă reprezintă o privare de libertate și cetățenii pot ataca în instanţă detenţia de ordin medical. De asemenea, magistrații CCR mai susțin și faptul că ministrul Sănătăţii a completat condiţiile de internare fapt ce a generat reguli cu ” caracter imprevizibil, incert şi dificil de anticipat.

În opinia CCR legiuitorul trebuie să aibă în vedere că dispoziţiile referitoare la internarea obligatorie reprezintă ultima opţiune la care autorităţile pot recurge pentru a realiza obiectivul de prevenire a răspândirii unei boli transmisibile, astfel că este necesar să fie reglementate şi alte măsuri de o severitate mai scăzută, care să fie aplicate, dacă sunt eficiente.

Decizia vine în situația faptică a creșterii accelerate a numărului de cazuri de coronavirus pe teritoriul României.

 După publicarea în Monitorul Oficial este obligatorie punerea în practică a deciziilor CCR. Atunci pacienții pot cere externarea chiar dacă nu sunt vindecați. Medicii nu au pârgii legale să îi oprească.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

GĂEȘTI: 11 cazuri de infectare cu COVID 19 la Centrul de Servicii Sociale

Articolul Urmator

Incendiu la o hală de la fosta termocentrala Doicești

Ultimele Articole

Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele