În România există câteva licee care au certificarea necesară pentru a susține programul IB. Acesta reprezintă un program de doi ani, echivalentul claselor a 11-a și a 12-a la care elevul, la final, susține Bacalaureatul International(IB). Și, ca să se înțeleagă cât mai bine, este un program total diferit față de cel românesc, punând accent pe abilitățile elevului. Astfel, elevul studiază 6 materii la alegere, dezvoltându-se fizic, intelectual, emoțional și etic. Elevii fac obligatoriu un stagiu de voluntariat şi prezintă la final un eseu. Trebuie să arate că tot ceea ce au învăţat în ultimii doi ani de liceu le-a oferit suficiente abilităţi încât să se descurce oriunde în lume.
Programul IB reprezintă o alternativă a Bacalaureatului românesc, care, în opinia mea, poate dezvolta abilități și te poate ajuta să obți o atitudine pozitivă asupra învățării, pregătind elevul pentru studiile pe care le va urma.
Aflându-mă la finalul clasei a 10-a și învățând la unul dintre liceele certificate pentru susținerea acestui examen, am avut oportunitatea de a mă înscrie la acest program pentru următorii doi ani. Am susținut testele necesare pentru a fi acceptat după care am avut de ales 6 materii pe care să le studiez, alese strict după preferințele mele.
Unul dintre principalele motive pentru care mi-am ales IB-ul este că programul nu obligă să îți pierzi timpul cu materii care nu îți vor fi de folos în viitorul tău sau care nu îți plac. În cazul meu germana sau chimia. În funcție de planul meu, structura IB-ului îmi permite să mă concentrez fix pe domeniul pe care mi-l voi alege și astfel voi învața să îmi gestionez mai bine timpul având în vedere volumul mare de studiu.
Un alt avantaj al IB-ului în ceea ce mă privește ar fi participarea obligatorie la diferite activități artistice, sportive și de voluntariat. Acestea mă vor ajuta să mă dezvolt etic și, în plus, mă vor ajuta la crearea dosarului necesar admiterii la facultatea pe care o doresc. Universitățile din afara României pun accent foarte mare pe participarea aplicantului la acest gen de activități.
La finalul ultimului an voi fi examinat de către profesori internaționali pe baza unui eseu în care trebuie să transpun, cu ajutorul unui coordonator, toate informațiile de la cursuri și de la activitățile din afara orelor de curs.
Toată această muncă depusă pe parcursul celor 2 ani va fi răsplătită cu o diplomă certificată la cele mai înalte standarde și recunoscută de către universități de renume, deoarece acest tip de bacalaureat este apreciat în toată lumea. Din păcate, în România aceasta diplomă încă mai are nevoie de echivalare pentru a putea studia la orice universitate din țară.
În final, cred că am făcut cea mai bună alegere mergând pe Programul IB pentru că voi fi pregătit să fac față oricărui obstacol care îmi va apărea și îmi conturează drumul pe care voi merge pe parcursul vieții mele, drumul spre succes.