Noapte
Zi
14 January 2022
3 mins read

Campania de testare pentru depistarea hepatitelor virale a debutat astăzi în județul Dâmbovița!

Sala Unirii a Consiliului Județean Dâmbovița (CJD) a găzduit astăzi evenimentul de lansare a Campaniei de testare pentru depistarea hepatitelor virale B, D și C în județul Dambovița, susținută de Institutul Clinic Fundeni, în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), LIVERO 2 SUD și CJD.
Campania care se va derula pe parcursul a 6 luni, și în care sunt implicați 36 de medici de familie din județul Dâmbovița, poate reprezenta șansa unei vieți cât mai aproape de normalitate pentru cei care au contactat această boală.
Testarea este realizată din fonduri europene, fiind cel mai însemnat program de screening realizat în România, urmând să fie testate 120.000 persoane din 12 județe din Regiunile de Dezvoltare Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia.
La eveniment au participat: Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, prof. dr. Liliana Simona Gheorghe, deputatul Carmen Holban, din cadrul Comisiei pentru Sănătate și Familie Camera Deputaților, Cristian Daniel Stan, primarul municipiului Târgoviște, Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (APAH), Liana Velica, coordonator al proiectului LIVERO 2 SUD, din partea Asociației Române Anti-SIDA (ARAS), dr. Liliana Drugău, coordonator al medicilor de familie din județul Dâmbovița în cadrul proiectului LIVERO 2 SUD.
Cu acest prilej, președintele Corneliu Ștefan a salutat inițiativa lansării acestei campanii cu atât mai mult cu cât aceasta se adresează persoanelor cu posibilități financiare reduse sau care nu au asigurare în sistemul național de sănătate, dar și persoanelor care suferă de dependență de alcool sau droguri: „Salut prezența tututor cadrelor medicale implicate în acestă campanie. Mă bucur că proiectul implementat de Institutul Clinic Fundeni, în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA, LIVERO 2 SUD, se adresează persoanelor care, într-adevăr, au nevoie de ajutorul nostru. Diagnosticarea timpurie înseamnă o șansă la viață.
Prin programul de screening derulat în cadrul acestui proiect putem preveni efectele unei reale probleme de sănătate publică. Mulți dintre concetățenii noștri nu știu că sunt purtători ai acestei infecții.
Tocmai de aceea, campania, care se va derula pe parcursul a 6 luni și în care sunt implicați 36 de medici de familie din județul Dâmbovița, poate reprezenta șansa unei vieți cât mai aproape de normalitate pentru cei care au contactat această boală.

cornwl

De asemenea, președintele Corneliu Ștefan și-a reafirmat sprijinul pentru sistemul sanitar dâmbovițean, prin derularea unor proiecte care să urmărească îmbunătățirea stării de sănătate a dâmbovițenilor:
Dâmbovița este cel de-al treilea județ care se alătură campaniei care a debutat în luna iulie 2021, acest program fiind realizat în cadrul unui proiect cofinanțat din FSE, prin POCU 2014-2020.Â

”Mă bucur că particip la un astfel de eveniment, mai ales că acest proiect se adresează unei categorii vulnerabile, lucru deosebit de important. În Europa, peste 112000 de persoane își pierd viața anual de cancer hepatic, de ciroze, de afecțiuni care sunt asociate hepatitelor. Există afecțiuni extraordinar de grave care sunt în atenția noatră, iar acest proiect este de natură să contribuie la diminuarea efectelor unor afecțiuni care au două trăsături, două particularități, și anume nu le resinți decât foarte târziu, iar cea de a doua sunt transmisibile. Este foarte important să se stabilească un diagnostic, iar apoi să știi ce ai de făcut. Atât pentru pacientul în sine cât și pentru cei cu care acesta interacționează. ”, a adăugat Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște.

cristi

De asemenea, deputatul PSD, Carmen Holban, salută inițiativă și încurajează astfel de proiecte care vin în sprijinul dâmbovițenilor.
”Salut acest proiect extrem de important. Și noi, dâmbovițenii vom putea, în zonele vulnerabile să reușim să salvăm vieți. Intr-adevăr, medicii de familie sunt extrem de importanți, ca de fiecare dată, și astăzi iși dovedesc marea utilitate pe care o au în sănătatea din acest județ pentru că participă la acest proiect, pentru că vor fi informați și vor să se implice. Extrem de important este faptul că nu ne oprin doar la depistare. Medicul de familie îi va îndruma, iar ARAS-ul va pune la dispoziție transport pentr acești pacienți depistați cu vrirusul către forma de tratament de care au nevoie. Se va încheia ciclul cu întoarecerea la medicul de familie care îi va consilia în continuare și vor pune bazele sănătății la vivelul pacienților pe care îi au.”.

carmen

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

”M-au pupat atât de mult încât mi s-a albit pielea!”! Povestea Iadirei, primul copil repatriat care a fost adoptat

Articolul Urmator

Virusurile hepatice, o pandemie silențioasă! Program gratuit de testare a hepatitelor lansat în județul Dâmbovița!

Ultimele Articole

Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele