Noapte
Zi
21 January 2022
1 min read

Expoziție la Muzeul de Istorie- „Ofițer de legendă: TOMA TUDORAN”

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, vă invită să descoperiți expoziția „Ofițer de legendă: Toma Tudoran”, care va fi deschisă la Muzeul de Istorie începând cu data de 24 ianuarie 2022, Ziua Unirii Principatelor Române. Noi orizonturi s-au deschis pe toate planurile, iar România plămădită atunci s-a văzut crescând și întregindu-se în matca firească după Primul Război Mondial.
Expoziția urmărește parcursul militar al ofițerului Toma Tudoran, născut în Moldova, la Iași, în zorii secolului al XX-lea, absolvent și, ulterior, ofițer instructor al Școlii Militare de Cavalerie „Ferdinand I” de la Târgoviște. Devenit târgoviștean prin căsătorie, Toma Tudoran a fost unul din componenții Echipei Hipice a României (1934-1940), specialist în cursele de obstacole, unul dintre cei mai buni călăreți din perioada 1930-1949. Omagiem astfel memoria și parcusul competitiv al ofițerului Tudoran, câștigător a zeci de premii, iar vizitatorii pot regăsi în vitrinele muzeului cupe, plachete și medalii de la cele mai importante competiții hipice internaționale ale vremii (Roma, Torino, Florența, Achen, Düsserldorf, Berlin, Varșovia, Viena etc.), inclusiv mărturii ale participării sale la Olimpiada de la Berlin (1936). Pantelimon Halipa, președintele Sfatului Țării care a votat unirea Basarabiei cu România în 1918, este cel care, în calitate de Ministru al Basarabiei, îi înmânează Cupa Chișinăului locotenentului Toma Tudoran, trofeu aflat în cadrul expoziției. De asemenea, expunem fotografii din competiții, dar și o raritate – ținuta pe care o purta în afara serviciului. Ni-l putem imagina pe ofițerul Tudoran străbătând străzile orașului Târgoviște îmbrăcat cu uniformă albă și nasturi aurii, cu zâmbetul larg și inima plină.
Colecția deținută de muzeu a fost achiziționată în anul 1980 de la Radu Tudoran, fiul colonelului, după ce anterior fusese expusă în casa familiei (Casa Dumitru Bucureșteanu, pe Calea Domnească, nr. 300).
Expoziția va rămâne deschisă până pe data de 31 martie 2022, iar vizitarea se va face respectând toate normele de siguranță.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Dep. PSD Carmen Holban:” Executivul are un ministru al Sănătății profesionist! România este mult mai bine pregătită pentru a face față acestei pandemii!”

Articolul Urmator

Sectorul de drum DJ713 Șaua Dichiului (zona Cabana Dichiu) – intersecție (barieră) Piatra Arsă, este ÎNCHIS în sezonul de iarnă

Ultimele Articole

Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele