Noapte
Zi
6 January 2022
1 min read

Tinerii din Morteni țin cu sfințenie tradiția Geavrelelor

Chiar dacă ne aflăm în pandemie de COVID 19, tinerii din comuna Morteni au ținut cu tot dinadinsul să păstreze tradiția și au organizat, și în acest an, Sărbătoarea Geavrelelor. Localnicii, dar și cetățeni din împrejurimi s-au adunat pentru a lua parte la străvechea sărbătoare, astăzi, în ziua de Bobotează.
Potrivit tradiției, mai multe prăjini lungi, şi din lemn flexibil se împodobesc cu batiste colorate, cusute manual de fetele nemăritate, iar apoi sunt purtate de gazde până în centrul localității, unde este locul de întâlnire al tuturor.

Aici, prajinile sunt sprijinite de o cladire şi este aşteptat preotul, care, după sfințirea apelor, le udă cu aghiazmă, le udă vârfurile steagurilor, iar flăcăii satului de aruncă în sus, le prind pe brațe şi strigă de mai multe ori “hăp,hăp,hăp”.
Pentru a împodobi un astfel de strag este nevoie de aproximativ 1500 de batiste, pe care tinerii le culeg din sat în zilele de dinainte de Bobotează, iar în noaptea fac de strajă pentru ca steagul să fie furat.
Pe data de 8 ianuarie, steagurile sunt desfăcute, iar prăjinile sunt ținute în podul unui localnic până în Ajunul Crăciunului când se sfințesc, iar batistele sunt înapoiate proprietarelor, în baza unui tabel care a fost întocmit în momentul în care au fost luate.
Acesta este un ritual unic in România şi nu se ştie cu exactitate în ce perioadă şi-a cunoscut începuturile.
La eveniment au participat și primarul comunei Morteni, Olteanu Ionel, dar și președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, deputatul PSD Carmen Holban și administratorul public al județului, Cristian Avanu.

final

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Cauți un loc de muncă? Prin AJOFM Dâmbovița sunt disponibile 215 posturi vacante

Articolul Urmator

TÂRGOVIȘTE: Schimbare în programul filmelor difuzate de Cinematograful Independența! Lansarea “Morbius”, amânată de producători!

Ultimele Articole

8000 de dâmbovițeni prezenți la Noaptea Muzeelor

În acest an, Noaptea Muzeelor a fost una atipică. Foarte mulți muzeografi și angajați ai unităților au ieșit la proteste din cauza inechităților și salariilor mici, refuzând participarea la eveniment. Deși în
Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele