Noapte
Zi
14 January 2022
4 mins read

Virusurile hepatice, o pandemie silențioasă! Program gratuit de testare a hepatitelor lansat în județul Dâmbovița!

Cel mai amplu program de screening pentru depistarea hepatitelor virale continuă, județul Dâmbovița fiind cel de-al treilea județ în care se va derula Campania de testare gratuită prin cabinetele de medicină de familie afiliate în proiect.

Lansarea campaniei de testare în județul Dâmbovița a fost găzduită de Consiliului Județean Dâmbovița, autoritățile publice locale înțelegând importanța și unicitatea acestei acțiuni, oferind sprijinul lor în activitățile de sănătate publică destinate locuitorilor județului.

Proiectul se adresează, în principal, următoarelor categorii de persoane: persoane sărace (fără venituri/VMG), persoane neasigurate, persoane fără adăpost, persoane din sau care au fost anterior în centre de plasament, persoane care au părăsit sistemul de protectie a copilului, persoane care lucreaza pe cont propriu in agricultura, persoane din mediul rural, persoane cu disabilitati inclusiv persoane invalide si cu nevoi complexe, persoane care au copii cu dizabilitati, persoane de etnie rroma, persoane fara documente de identitate, persoane din familii monoparentale, persoane care sufera de dependenta de alcool, droguri si alte subst toxice, persoane victime ale violentei domestice, persoane victime ale traficului de fiinte umane.
Profesor Dr. Liliana Gheorghe – managerul Proiectului LIVE(RO)2-SUD, medic primar gastroenterologie Institutul Clinic Fundeni, a explicat importanța acestui proiect în contextul în care România se află printre țările europene cu cele mai mari rate de prevalență ale hepatitelor virale, ceea ce face necesară continuarea eforturilor de prevenție, screening și tratament asumate în 2019 prin Planul Cadru Național de Control al Hepatitelor Virale. “Majoritatea persoanelor infectate nu sunt cunoscute și, ca urmare, nu sunt diagnosticate și tratate, răspândind infecția și ajungând în îngrijire medicală în stadii avansate de boală, atunci când dezvoltă ciroză sau cancer hepatic. Recunoscând importanța acestei probleme în România, Comisia Europeană a decis finanțarea unui amplu program de screening, identificare și acces la servicii medicale adecvate și de înaltă calitate pentru persoanele cu afecțiuni hepatice rezultate infectării cu virusurile hepatitice B și C, program adresat în special categoriilor vulnerabile si persoanelor din mediul rural, cu acces limitat la serviciile medicale curente.”
Grupul țintă îl reprezintă aproximativ 120.000 de persoane, dintre care 72.000 din grupuri vulnerabile, 36000 din zona rurală.
35 de medici de familie s-au înscris în acest program, din mai multe localități dâmbovițene.

1

2

Importanța depistării precoce a fost evidențiată si de doamna dr. Liliana Drugău, medic de familie, coordonatorul județean al Proiectului LIVE(RO)2-SUD. “Am intrat în acest proiect din convingerea că voi face un lucru bun pentru comunitatea în care muncesc. Depistarea precoce a infecției virale hepatitice salvează vieți, îmbunătățește calitatea vieții și evită stigmatul pe care uneori societatea îl pune celor infectați. Noi, medicii de familie conștientizăm cel mai bine că prevenția e cheia stării de sănătate! Colegii mei din județul Dâmbovița care au optat să se implice în acest proiect de screening, sunt devotați profesiei și conștientizează importanța acestui proiect pentru binele comunității și pentru starea sănătății pacienților. În același timp, proiectul ne oferă oportunitatea de a colabora cu specialiștii în gastroenterologie și hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, unde funcționează unul dintre cele mai prestigioase Centre de Gastroenterologie din țară.”

Programul este implementat de către Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA și este asigurat prin efortul medicilor de familie afiliati proiectului, din cele 12 județe vizate. Prin acest program regional de prevenție, screening și diagnostic se urmărește îmbunătățirea stării de sănătate a populației și creșterea accesului la servicii medicale de calitate, în special pentru persoanele care locuiesc în mediul rural și persoanele din grupuri vulnerabile (persoane fără venituri sau cu venituri foarte mici, persoane cu dizabilități, persoane de etnie romă, persoane neasigurate etc.). Lista medicilor de familie afiliați se poate vizualiza pe site-ul ARAS, www.arasnet.ro. Identificarea medicilor de familie care s-au afiliat la proiect, dar și a persoanelor vulnerabile care trebuie îndrumate spre testare se efectuează cu ajutorul Asociației Române Anti-SIDA (ARAS). Proiectul reprezintă cea mai amplă campanie de testare a hepatitelor virale care s-a desfășurat vreodată în România, fiind cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Prin proiectul LIVE(RO)-2-SUD se va realiza testarea pentru hepatite virale a cel puțin 120.000 de persoane care au domiciliul în regiunile Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia. În primele cinci luni ale programului de screening, în județele Argeș și Dolj au fost testate aproape 28.000 de persoane și au fost depistati 645 de pacienți infectați cu virusul B sau C. Dintre aceștia, 329 au beneficiat deja de servicii de stadializare într-unul dintre cele 3 Centre de Prevenție înființate în cadrul proiectului. Acești pacienti au beneficiat gratuit de efectuarea analizelor pentru stabilirea viremiei, de evaluarea gradului de fibroză prin investigații fibroscan și tehnici performante de ecografie.
Începând din luna ianuarie 2022, campania de testare continuă cu alte 2 județe – Dâmbovița și Olt.

Încă o noutate pe care acest program de testare o introduce în România este stocarea tuturor datelor într-o aplicație electronică dedicată, gestionată de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) – Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului (SEES), iar analiza acestor date va reprezenta o valoroasă sursă pentru politicile de sănătate publică în domeniul eradicării hepatitelor virale.

Programul de screening este completat de decizia autorităților de a asigura accesul imediat al pacienților depistați la tratamente antivirale eficiente, cu rate de vindecare/control de 95-100%, răspunzând chemării “România fără hepatite”.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Campania de testare pentru depistarea hepatitelor virale a debutat astăzi în județul Dâmbovița!

Articolul Urmator

”Bunicul meu, Regele Mihai”, prin ochii Prințului Nicolae al României

Ultimele Articole

Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele