Noapte
Zi
7 February 2022
2 mins read

DSP Dâmbovița derulează campania: “PROTEJEAZĂ-ȚI SĂNĂTATEA! SĂNĂTATEA REPRODUCERII – DREPTUL ȘI RESPONSABILITATEA TA!”

În luna februarie, Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății finanțează și organizează campania “Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”, campanie care aduce în atenția publică problematica sănătății reproducerii pentru adolescenți și femeile gravide și are ca obiectiv creșterea nivelului de informare al acestora despre: contracepție, importanța planificării familiale, sănătatea în perioada sarcinii, avorturile și complicațiile acestora, bolile cu transmitere sexuală.
Sănătatea reproducerii este definită ca fiind o bună stare fizică, mentală și socială și nu doar absența bolii sau a infirmității, în toate aspectele referitoare la sistemul reproducător și la funcțiile și procesele acestuia, se referă la faptul că oamenii sunt capabili să aibă o viață sexuală satisfăcătoare și sigură și că au capacitatea de a se reproduce și libertatea de a decide cu privire la viața lor sexuală.
În perioada 2011-2019, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente. Acest aspect este unul complex, ale cărui consecințe afectează atât mama, cât și copilul. Fenomenul „copiilor cu copii” are consecințe atât asupra situației mamei, cât și asupra sănătății fizice și emoționale a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale.
În UE, în perioada 2011-2019, numărul de nascuți vii provenind de la mame cu vârste între 10-14 ani, a scăzut cu aprox. 15%, în România scăderea fiind cu 0,13%.
În anul 2019, aproximativ 44% din numărul de nou născuți provenind de la fetele 10-14 ani în EU/EEA, se regăseau în România.
În perioada 2011-2020, în România, natalitatea a crescut de la 9,7%o în 2011 până la 10,8%o în 2017, apoi a scăzut continuu ajungând în 2020, la valoarea de 9,2%o, aproape egală cu media UE(9,1%o).
În România, în anul 2020 avorturile la fete cu vârste între 15-19 ani, au scăzut cu 70% comparativ cu anul 2011 (16,1%o în 2011 , si 5%o în 2020). Anual s-a înregistrat scăderea avorturilor la această grupă de vârstă.
În perioada 2011-2021, prevalența utilizării contraceptivelor la nivel european a fost între 57-58.1%, la nivel est-european 50.1-51.7%.
În România, în aceeași perioadă, prevalența utilizării contraceptivelor a variat între 28.8-32.1%.
Mesaje principale – adolescenti:
– Adolescenții au dreptul de a lua decizii legate de sănătatea lor și de a solicita servicii care susțin aceste drepturi, inclusiv sănătatea și drepturile sexuale și reproductive;
– Ignoranța, stânjenirea și dezinformarea împiedică adolescenții să preia controlul asupra sănătății lor;
– Tinerii au libertatea de a se informa despre alegerile și comportamentele prin care relațiile sexuale sunt mai sigure, pentru a reduce riscul de ITS;
– Informează-te despre sănătatea reproducerii din surse de încredere !
– Unica metodă contraceptivă care vă protejează atât de sarcinile nedorite cât și de bolile cu transmitere sexuală este prezervativul!
Mesaje principale – gravide:
– Ai grijă de sănătatea ta încă dinainte de a rămâne însărcinată !
– Asigură o bună stare de sănătate atât ție cât și copilului tău pe toată perioada sarcinii!
– Adoptă o dietă echilibrată și adecvată perioadei de sarcină!
– Evitați complet fumatul activ și pasiv și consum de băuturi alcoolice sau droguri!
– Redu consumul de cofeină pe parcursul evoluției sarcinii!
– Fii activă fizic pe tot parcursul sarcinii, asigurând cel puțin 30 de minute de exerciții moderate zilnic!
– Monitorizează constant greutatea corporală!
– Consultă periodic medicul !
Campania este implementată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița, suportul metodologic al campaniei fiind asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Ce bunătăți culinare a pregătit Ristorante Del Ponte pentru această săptămână

Articolul Urmator

Titus Corlățean, Președintele Comisiei pentru Politică Externă din Senat, a aflat din presă că trebuie să audieze 12 ambasadori! ”Nu voi convoca audierea până când o discuție instituțională nu are loc”

Ultimele Articole

Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele