Noapte
Zi
2 February 2022
2 mins read

Titus Corlățean a prezentat, în calitate de raportor al APCE, proiectul de raport pe tema consolidării parteneriatului strategic dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană

În cursul zilei de ieri, 01 februarie a.c., în cadrul reuniunii Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru afaceri politice și democrație care s-a desfășurat în sistem online, senatorul social democrat Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a prezentat, în calitate de raportor, proiectul de raport cu tema: consolidarea parteneriatului strategic dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană.

În prezentarea sa, senatorul Corlățean a menționat că aderarea Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, obligație juridică asumată prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) – Tratatul de la Lisabona, reprezintă o prioritate de prim rang, atât pentru Consiliul Europei, cât și pentru UE, fapt reflectat de Cadrul Strategic al Consiliului Europei din 2021 și de importanța pe care UE o acordă valorilor promovate de Organizația de la Strasbourg, prin crearea funcției de comisar european pentru democrație și demografie în mandatul 2019-2024 al Comisiei Europene.
Senatorul român a subliniat totodată rolul decisiv pe care Consiliul Europei și Adunarea sa Parlamentară l-au îndeplinit, în ceea ce privește asistența acordată statelor din Europa Centrală și de Est, pentru atingerea criteriilor de la Copenhaga, cu precădere a celui politic – instituții stabile care garantează democrația, statul de drept și drepturile omului, precum și respectarea și protecția minorităților. “, se arată într-un comunicat de presă emis de Senatul României.

Următorul pas pe care Titus Corlățean îl va face va fi acela de a merge la Bruxelles, la întrevederi cu demnitarii europeni, pentru a purta discuții amănunțite pe această temă.
“Multumesc colegilor mei parlamentari europeni din diverse state membre pentru susținere. Voi merge, pe cale de consecință, în misiune oficială la Bruxelles, cu mandatul APCE, probabil în luna februarie a.c., pentru a discuta pe această temă cu înalți oficiali ai Comisiei Europene și Parlamentului European.
O nouă oportunitate de prezență și vizibilitate politică românească cu mandat european în cele două organizații internaționale europene care ne interesează direct, ca țară membră, respectiv Consiliul Europei și UE”, precizează acesta.

De asemenea, oficialul român a mai evidențiat necesitatea prezervării, în continuare, a rolului Consiliului Europei, de vector al susținerii reformelor care generează progres în procesul de extindere a UE și de consolidare a democrației, drepturilor omului și statului de drept în vecinătatea UE, respectiv în statele din Balcanii de Vest și ale Parteneriatului Estic ale căror obligații și angajamente în materie democratică sunt examinate în mod curent prin mecanisme de monitorizare de Organizația de la Strasbourg, în virtutea statutului acestora de membre ale Consiliului Europei.
Titus Corlățean și-a exprimat și aprecierea pentru utilitatea programelor comune UE-Consiliul Europei, care beneficiază de o contribuție substanțială din partea UE și care se adresează statelor din Balcanii de Vest și Turciei (Facilitatea Orizontală), respectiv statelor din Parteneriatul Estic (Parteneriatul pentru Bună Guvernare), în domenii, precum: asigurarea unei justiții obiective, combaterea crimei organizate, lupta împotriva discriminării și protecția persoanelor vulnerabile, libertatea de expresie și libertatea media ș.a.
Senatorul român a evidențiat și necesitatea continuării colaborării între UE și Consiliul Europei, în vederea promovării multilateralismului și a cooperării interguvernamentale într-un context geopolitic caracterizat prin confruntarea actorilor internaționali globali și acutizarea tensiunilor socio-economice, ca efect al inegalităților tot mai pregnante la nivel mondial, se mai arată în același comunicat de presă.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Drumul care înconjoară, pe partea stângă, Lacul Bolboci a intrat în administrarea comunei Moroeni

Articolul Urmator

TÂRGOVIȘTE: Primar Cristian Stan despre proiectul modernizării stadionului “Eugen Popescu”: “Este absurd să își închipuie cineva că nu facem TOTUL, DAR TOTUL, pentru a finaliza construcția cât mai rapid”

Ultimele Articole

Șofer pe autobuz școlar, prins băut la volan

În această dimineață, 27 mai, în jurul orei 07:35, polițiștii din cadrul Formațiunii Rutiere Găești au oprit pentru control, pe drumul național 61, în Gaesti, un autovehicul destinat transportului școlar. Conducătorul auto,
Mergisus