Noapte
Zi
25 July 2022
2 mins read

Sen. Titus Corlățean, despre afirmațiile lui Laszlo Tokes: ” Instituțiile statului ar trebui să fie, totuși, atente și, în orice caz, politic să se reacționeze la nivel mai serios”

„Dorim să îl rugăm pe domnul prim-ministru (Viktor Orban n.r.) să susţină eforturile de autonomie a Ţinutului Secuiesc într-un mod mai eficient ca până acum, ştiind că integrarea fără drepturi comunitare şi fără autonomie este un teren propice pentru asimilare”, a spus  Laszlo Tokes în prezentarea pe care a susţinut-o în cadrul celei de-a 31-a ediţii a Universităţii de Vară de la Tuşnad. Cu alte cuvinte, acesta i-a cerut premierului ungar Viktor Orbán să susţină aspiraţiile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc.

Subiectul a fost comentat și de Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru Politică Externă din cadrul Senatului României și, totodată, fost Ministru de Externe al țării noastre. Prezent în cadrul unei emisiuni tv, Corlățean a fost întrebat cum ar trebui să reacționeze autoritățile române la declarațiile lui Tokes.

„Este o bună întrebare, pentru că acest tip de declarații pe care tristul personaj menționat le-a tot făcut într-o Românie care este o patrie iubitoare pentru toți fiii și fiicele, indiferent de etnie, și în care minoritățile naționale, începând cu cea maghiară, se bucură realmente de drepturi la preservarea identității, peste standardele europene, și în orice caz, mult peste cele în care etnicii români în Ungaria se bucură, însă lucrurile acestea au fost făcute fără mari ecouri până și la urmă… Înclin să cred, după toți acești ani în care ne-am enervat și am reacționat, că situația trebuie tratată sobru, dar ferm. Nu trebuie lăsate chiar așa să fie făcute oricând și oricând, mai ales când declarațiile se fac pe teritoriul României, cu prim-ministru dintr-o țară vecină, care a făcut niște declarații privitoare la Uniunea Europeană de pe teritoriul României și, în termeni politici, nu sunt în regulă aceste declarații. Dar obsesiile acestea autonomiste, separatiste pe care tristul personaj pe care l-ați menționat, nu vreau să-i rostesc numele, slavă, Domnului, nu au generat ecou în societatea românească. Însă întrețin, din păcate, un anumit nucleu de radicalism. Instituțiile statului ar trebui să fie, totuși, atente și, în orice caz, politic să se reacționeze la nivel mai serios”, a precizat Titus Corlățean.

 De asemenea, demnitarul a făcut precizări și în ceea ce privește reacțiile Ministerului de Externe la afirmațiile ”provocatoare” și dacă instituția ar trebui să îl convoace la discuții pe ambasadorul Ungariei în România.

„Cred că Ministerul de Externe are îndeajuns de multă experiență pentru a-și face o evaluare, de a aborda persoanele diplomatice corespunzătoare în astfel de aspecte. România este o țară primitoare. (…) Dar cred că un mesaj pe canal diplomatic, mai discret, dar foarte direct, în termeni fermi cu privire la anumite aspecte, da, ar trebui transmis”, a adăugat Corlățean.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

PUNCTE DE PRIM AJUTOR PE TIMP DE CANICULĂ pe raza orașelor dâmbovițene

Articolul Urmator

Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița angajează șoferi pentru secțiile Titu și Târgoviște

Ultimele Articole

Șofer pe autobuz școlar, prins băut la volan

În această dimineață, 27 mai, în jurul orei 07:35, polițiștii din cadrul Formațiunii Rutiere Găești au oprit pentru control, pe drumul național 61, în Gaesti, un autovehicul destinat transportului școlar. Conducătorul auto,
Mergisus

Nu ratați

PSD Dâmboviţa are reprezentant cu greutate în structurile naţionale de conducere!

Ministrul Mediului, deputatul Rovana Plumb, a fost aleasă vicepreşedinte. Aproximativ