Noapte
Zi
5 October 2022
2 mins read

5 octombrie – 21 de ani de la înființarea structurilor de jandarmerie montană

Astăzi, 5 octombrie a.c., se împlinesc 21 de ani de la înființarea structurilor de jandarmerie montană în cadrul Jandarmeriei Române.

Jandarmeria Montană este structura specializată a Jandarmeriei Române destinată menţinerii ordinii publice în staţiunile montane şi pe traseele turistice, fiind permanent prezentă în mijlocul turiștilor.

La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Mircea cel Bătrân” Dâmboviţa există două posturi de jandarmerie montană.

Postul de Jandarmi Montan Peştera a fost înfiinţat la 9 octombrie 2004 şi este situat la o altitudine de 1620 m, în zona cunoscută sub numele Piciorul Babelor din Munții Bucegi şi este alcătuit din 8 subofiţeri jandarmi.

Postul de Jandarmi Montan Zănoaga, structură care a luat fiinţă în data de 01.08.2012, este situat la o altitudine de 1400 m, în zona Zănoaga şi alcătuit tot din 8 subofiţeri jandarmi.

Jandarmii montani execută misiuni zilnic, în special în zona Platoului Bucegi şi a Parcului Natural Bucegi. Împreună cu formaţiunea Salvamont Salvaspeo şi cu Administraţia Ariilor Protejate, jandarmii montani au executat acţiuni de căutare şi salvare a persoanelor care au suferit accidente sau care s-au aflat în situații de pericol, participând totodată la misiuni comune cu reprezentanţii instituţiilor abilitate pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi contravenţiilor privind asigurarea protecţiei, conservării fondului cinegetic şi piscicol natural, precum şi pentru protecţia mediului.

Pentru îndeplinirea în bune condiţii a misiunilor, jandarmii montani au fost dotaţi în mod constant cu echipament adecvat zonei montane (corturi, schiuri, cordeline, tărgi, echipament de protecţie, truse de prim-ajutor etc.), autospeciale pentru patrulare, ATV-uri şi un UTV (vehicul de transport utilitar), cu ajutorul cărora pot ajunge în zonele mai greu accesibile în misiunile de salvare şi evacuare a turiştilor răniţi sau rătăciţi.

De la înfiinţare şi până în prezent jandarmii din cadrul celor două posturi montane au acţionat cu promptitudine la solicitările intervenite, asigurând un climat normal de siguranţă pentru turişti.

Au fost executate misiuni specifice ca: patrulări pe traseele montane frecventate de turişti, acţiuni de salvare şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate pe traseele montane, acţiuni în cooperare cu lucrătorii Administrației Parcului Natural Bucegi,

 pentru informarea turiştilor cu privire la riscul campării în locuri neamenajate, existând posibilitatea atacurilor urşilor cu comportament violent, precum și acțiuni de ecologizare a arealelor naturale în cadrul parteneriatului “Un munte mai curat pentru generațiile viitoare”.

Jandarmii montani au desfăşurat şi desfăşoară permanent acţiuni de informare şi îndrumare a turiştilor aflaţi în staţiunile montane despre starea traseelor turistice, despre echipamentul necesar pentru practicarea drumeţiilor sau a alpinismului, precum şi despre alte pericole la care se pot expune.

Dacă vă aflați în situații de pericol în diferite zone din Bucegii dâmbovițeni, puteți apela cu încredere numerele de telefon 0749.034639 / 0749.058037 sau numărul unic de urgenţă 112, pentru a solicita ajutorul jandarmilor montani.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Ministrul Economiei, vizită în județul Dâmbovița

Articolul Urmator

Mâine, se oprește apa în satele Aninoasa și Viforâta

Ultimele Articole

Mergisus