În perioada 20-22 octombrie a.c., se va desfăşura în municipiul Târgovişte, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, cea de-a 55-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de aur”, cel mai longeviv festival muzical din România, organizat neîntrerupt din anul 1968, tema din acest an fiind : „ROMANȚA – TEZAUR CULTURAL NAȚIONAL”
Evenimentul se va desfăşura la Cinematograful „Independența”, concertele vor începe în fiecare seară la ora 18:00 și vor fi transmise integral în direct de TVR 3 și TVR Craiova. Seara de Gală va fi transmisă în direct și de Radio România Antena Satelor.
NOUTĂŢILE EDIŢIEI A 55- A
a. Programul Naţional de Concerte „Romanța, regina inimilor”, eveniment asociat Festivalului Naţional
„Crizantema de aur”, ediția 2022, va fi realizat printr-o suită de concerte extraordinare. Concertele sunt programate să se desfăşoare în zone istorice din România, în perioada 22 octombrie – 20 decembrie 2022. Programul este destinat celebrării rolului unionist al Romanței, a contribuției ei remarcabile la promovarea poeziei românești și a limbii române literare, a valorilor spirituale, naționale și culturale care au slujit realizării Marii Uniri, eveniment desăvârșit istoric în urmă cu un secol. Concertele vor fi organizate în colaborare cu instituții muzicale, centre județene de cultură, precum și alte instituții și organizații din România, din Republica Moldova și din Diaspora, continuând, astfel, seria programelor naționale de concerte desfășurate în anii anteriori;
b. Conferința Internațională „Tineretul și Muzeele” – ediția a XIV-a, organizată de Federația Europeană a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, în colaborare cu Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște și Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște. Evenimentul se va desfășura, în premieră, la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște – unic în România;
c. Omagiu corifeilor romanţei – eveniment realizat cu sprijinul Fundaţiei „Henry Mălineanu” cu scopul celebrării creației compozitorului de romanțe Henry Mălineanu, precum și pentru omagierea marilor creatori români de romanțe.