Noapte
Zi
16 November 2022
4 mins read

Sen. Titus Corlățean, întrevedere cu raportorul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pe tema executării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului

Membrii Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) și membrii comisiilor juridice, pentru drepturile omului și, respectiv, pentru sănătate din Senat și Camera Deputaților au avut marți, 15 noiembrie 2022, o serie de întâlniri cu raportorul Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului, Constantinos Efstathiou (Cipru, Grupul Socialiștilor, Democraților și Verzilor), în contextul vizitei pe care parlamentarul cipriot a efectuat-o în zilele de 15 și 16 noiembrie a.c., la București, în pregătirea celui de-al 11-lea raport privind implementarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

La aceste întâlniri au participat senatorii: Titus Corlățean și Simona Spătaru, membri ai Delegației române la APCE; Anca Dana Dragu, președinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități; Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări și membru al Delegației române la APCE; prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei pentru sănătate; Patricia Simina Arina Moș și Sorin-Cristian Mateescu, membri ai Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări.
La reuniunea cu membrii Delegației Parlamentului României la APCE, senatorul Corlățean a menționat că un număr semnificativ de cauze, în care țara noastră a fost condamnată de Curte, au vizat probleme sistemice din trecut, precum restituirea proprietăților confiscate în timpul regimului comunist. Aceste deficiențe au fost constatate în hotărârea-pilot Maria Atanasiu și alții împotriva României din 2010, în urma căreia autoritățile naționale au adoptat Legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România. Senatorul Corlățean a relevat, de asemenea, necesitatea reînființării unei structuri parlamentare la nivelul Parlamentului României, care să exercite un control parlamentar eficace cu privire la executarea, de către Guvern, a hotărârilor CEDO și din care să facă parte, ex officio, membrii Delegației române la APCE.
Președinta Comisiei pentru drepturile omului, senatoarea Anca Dragu, a evidențiat nevoia adaptării, în continuare, a cadrului legislativ național la prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului și la jurisprudența CEDO în vederea evitării pe viitor a unor noi condamnări ale statului român. În acest sens, a făcut referire la agenda în materia drepturilor omului pe care a promovat-o, începând din anul 2020, în calitate de președintă a Senatului și, în momentul de față, președintă a Comisiei senatoriale pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, care a inclus teme, precum: obligativitatea motivării hotărârilor judecătorești în procesele penale; creșterea vârstei consimțământului pentru actele sexuale cu un minor, în concordanță cu practica CEDO; asigurarea unei protecții adecvate pentru persoanele care suferă de tulburări mintale.Totodată, s-a referit la activitatea Comisiei de anchetă a Senatului privind investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidențial, aflate în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului. Comisia va prezenta în perioada următoare o serie de concluzii și recomandări, care vor sta la baza unor inițiative legislative de îmbunătățire a protecției copiilor din respectivele centre rezidențiale.La rândul său, președintele Comisiei juridice a Senatului, senatorul Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, a trecut în revistă proiectele de lege aflate în diverse faze ale procesului legislativ, care urmăresc modificarea legislației interne în concordanță cu hotărârile pronunțate de CEDO împotriva României. În context, a menționat că noile legi ale justiției, recent adoptate, au inclus posibilitatea contestării la instanța de contencios administrativ a măsurii revocării din funcție a procurorilor cu funcție de conducere, fiind astfel remediată deficiența constatată în cauza Kövesi (imposibilitatea contestării încetării premature a mandatului la conducerea DNA).
S-a referit de asemenea la inițiativa legislativă pe care a demarat-o pentru modificarea OG 22/2002 privind executarea obligațiilor de plată ale instituțiilor publice, stabilite prin titluri executorii, demers care are ca scop respectarea principiului egalității armelor între stat și cetățean. În acest sens, a făcut referire și la memorandumul Guvernului referitor la măsurile pentru garantarea executării hotărârilor judecătorești împotriva unui debitor public, conform jurisprudenței CEDO, document care vizează neexecutarea sau executarea cu întârziere a hotărârilor judecătorești pronunțate împotriva unui debitor public (grupul de cauze Săcăleanu împotriva României).
Președintele Comisiei pentru sănătate, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a subliniat obligația statului de a asigura dreptul la sănătate și de a facilita accesul la tratamente de ultimă generație pentru fiecare cetățean, inclusiv pentru cei integrați în sistemul penitenciar. Cu privire la pacienții cu afecțiuni mintale, președintele Comisiei de sănătate a arătat că majoritatea dintre cei care își pot exprima un consimțământ informat preferă să trăiască în mediul familial, instituționalizarea fiind o măsură luată în ultimă instanță. De asemenea, s-a referit la inițiativa creării unei rețele de sprijin pentru acces la tratament antiretroviral, destinată românilor cu HIV/SIDA din afara țării.
Pe parcursul întrevederilor, Constantinos Efstathiou, raportorul APCE a salutat progresele substanțiale făcute de România în executarea unor hotărâri complexe, cu caracter sistemic, în contextul întârzierilor înregistrate de-a lungul anilor în procedura de implementare a hotărârilor CEDO. A evidențiat în acest sens inițierea, de către autoritățile române, a unor proiecte de lege menite să surmonteze neajunsurile constatate de Curte.
Raportorul a relevat totodată necesitatea consolidării funcției de agent guvernamental și a ridicării profilului său, pentru a se asigura o eficacitate sporită a coordonării interinstituționale în procesul de executare a hotărârilor CEDO. Nu în ultimul rând, oficialul APCE a confirmat importanța unei structuri parlamentare specializate pentru controlul parlamentar al executării hotărârilor Curții.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Dep. PSD Carmen Holban:”Cardul european de sănătate, un instrument gratuit pentru asigurarea sănătăţii optime a fiecărui român care se deplasează în Europa”

Articolul Urmator

Muncitorii, prezenți și noaptea, pe șantierul extinderii Secției de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Târgoviște

Ultimele Articole

Mergisus